‘VES heeft nimmer inzage gehad in Herstelplan SLM’

Winston Ramautarsing, lid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), is gisteren in het radioprogramma De Week, ingegaan op actuele zaken. Volgens Ramautartsing was er in eerste instantie een directeur bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) aangetrokken om het bedrijf winstgevend te maken. Deze directeur, Paul de Haan, heeft onlangs zijn ontslag ingediend en is inmiddels vertrokken uit Suriname. Nu het bedrijf stuurloos is achtergelaten, vraagt Ramautarsing zich af, of het bedrijf in de afgelopen periode wel winstgevend is geworden. ‘’Wat er is nu eigenlijk aan de gang bij de SLM?‘’, zegt Ramautarsing.

‘’De VES heeft de regering herhaaldelijk gevraagd, te presenteren wat en wie er allemaal nodig zijn om het bedrijf winstgevend te maken. Echter werd dit in kleine achterkamertjes besproken en mochten we niet weten wat het Herstelplan inhield.‘’ De VES wilde volgens Ramautarsing slechts inzage in het Herstelplan, omdat zij wilde voorkomen dat het bedrijf failliet ging. ‘’Het plan moest kritisch tegen het licht worden gehouden.

Indien wij inzage in het plan hadden, konden we misschien aangeven, dat bepaalde zaken bijgesteld konden worden. Maar als het in kleine kamers door een enkeling die door de politiek wordt vertrouwd, wordt geregeld en de rest van niets van mocht weten, dan was er iets vanaf het begin niet goed aan het plan‘’, aldus Ramautarsing.

Vanwege de kleinschaligheid van de SLM, is het volgens Ramautarsing nodig om elk Herstelplan van het bedrijf kritisch te bekijken. ‘’De SLM heeft in de zestig jaar dat zij bestaat, nooit winst gemaakt.’’ Ramautarsing vermoedt, dat er iets ‘’smerigs’’ aan de gang was bij de SLM. ‘’Alleen door transparantie en 100 procent openheid van zaken, gaan we hieruit kunnen komen. Alle verhalen die gepresenteerd worden, staan haaks op elkaar, dus suma ley wan bigi ley mus’ kwa doro. Dit is de regering verplicht te doen. In een democratie mogen deze dingen niet onder de mat geveegd worden.‘’

More
articles