Rusland: NPS moet met rust gelaten worden

Het is mede dankzij de Nationale Partij Suriname (NPS), dat mensen in het binnenland toendertijd stemgerechtigd werden. Dit zei voorzitter Gregory Rusland, bij een lezing over de politieke organisatie in Grun Dyari.

De lezing was in het kader van de ontwikkelingen rond het onverbindend verklaren van de Surinaamse Kiesregeling, door het Constitutioneel Hof. Vicepresident Ronnie Brunwsijk verklaarde recentelijk nog dat vooral de NPS, en andere oude politieke partijen, er baat bij hebben dat de Kiesregeling wordt aangepast, omdat zij geen voordelen meer hebben aan het achterland.

Rusland verklaarde dat de NPS in haar meer dan 75-jarig bestaan, een wezenlijke bijdrage geleverd heeft, aan het onderwijsproces in het binnenland. “Dit heeft gemaakt dat veel mensen in het achterland, tot het hoogste niveau onderwijs genoten hebben”, aldus Rusland.

“Ik voel me toch verplicht aan te geven, dat het in 1963 was dat er een commissie onder leiding van onze partijgenoot Frank Essed nu wijlen, heeft voorbereid, dat de mensen in het binnenland mede stemrecht konden hebben in Suriname”, aldus Rusland. Hij verklaarde, dat dit vanwege de NPS was. “En als ik me goed herinner, is de eerste marron in de Staten van Suriname niemand minder was dan meneer Liefde, een NPS’er ”, aldus Rusland.

Rusland verklaarde, dat er gevraagd wordt wat de NPS voor het binnenland doet. ”Ze zeggen sang NPS e du gi a binnenland”, aldus Rusland. “Dat we het systeem gaan veranderen, om macht in het binnenland  weg te halen, dat is absoluut niet zo, absoluut niet de bedoeling”, aldus Rusland.

Rusland stelde verder, dat de groene partij niet alleen in het bestuur heeft gezeten na 1987. Volgens Rusland is het ook belangrijk te weten, dat ‘Operation Grasshopper’ die ook een initiatief, vanwege zijn partij was en erop gericht versnelde ontwikkeling, in het binnenland te bewerkstelligen.

“Het ligt niet aan de NPS dat bepaalde ontwikkelingen niet goed of volledig tot stand zijn gekomen, want ook wij zijn ontevreden over de positie van het binnenland op dit moment”, aldus Rusland. HIj verklaarde, dat de meeste politieke organisaties die nu aan de macht zijn, ook deel hebben uitgemaakt van de regering in de tijd. Rusland benadrukte, dat de NPS met rust gelaten moet worden. “Het is de bedoeling dat het kiessysteem goed geëvalueerd wordt”, aldus Rusland.

More
articles