Ramautarsing: ‘Koers zou in IMF-pakket nooit mogen stijgen’

Winston Ramautarsing, lid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), is gisteren in het radioprogramma De Week, ingegaan op de recente koersontwikkelingen. De afgelopen dagen is er een behoorlijke schommeling geconstateerd in de wisselkoersen. Volgens Ramautarsing is de samenleving zich ervan bewust dat deze crisis gecreëerd is door de vorige regering, en heeft alle hoop gevestigd op de nieuwe leiders. ‘’De regering had beloofd zaken te verbeteren, maar we zijn nu twee jaar verder en we zien in plaats van verbetering, zaken alleen maar verder verslechteren.‘’

Ramautarsing zegt dat in een IMF-pakket, de koers nooit zou mogen stijgen: ‘’Want er komt IMF-geld en IDB-geld binnen, we hoeven delen van de schulden niet terug te betalen. Dus er zou lucht moeten zijn voor deze regering. Maar door al die duisteren praktijken van deze regering, we praten dan niet meer over de vorige regering, heeft het volk geen vertrouwen meer.‘’ Ramautarsing zegt dat het volk in de veronderstelling leeft, dat er in korte tijd geen verandering komt. Veel mensen leggen daarom hun geld vast in valuta, omdat de vrees bestaat dat de SRD binnen bepaalde tijd in waarde kan dalen. ‘’Ik kan geen andere reden bedenken, natuurlijk speelt er ook een IMF-onzekerheid, want we hebben de vorige tranche niet gehaald.‘’ Ramautarsing kan niet zeggen of de koers verder zal stijgen. Maatregelen die verlichting zouden moeten brengen, blijven volgens hem tot nog toe uit. ‘’Integendeel is de president bezig de wereld te hervormen, maar in eigen land laat hij het liggen. In eigen land laat hij al die schandalen blijven bestaan en lost hij geen enkel probleem op.‘’

Ramautarsing zegt, dat de Open Markt Operaties (OMO’s) van de Centrale Bank van Suriname om de overliquiditeit aan extra SRD’s uit de markt te halen, een goede maartregel is. Alleen heeft men voor een kleine samenleving gekozen voor een experiment en blijkt dit theoretisch niet te werken in kleine economieën. ‘’We hadden ervoor moeten kiezen om de SRD valuta te verhogen, waardoor er meer SRD door de banken moest worden geïsoleerd bij de Centrale Bank.

Maar we zijn klakkeloos een IMF-experiment aan het uitvoeren, waardoor we een miljard van de banken hebben weggehaald en bij de Centrale Bank vastgehouden, zodat het niet in de omloop komt. En we hebben rente in dat jaar een miljard teruggegeven aan de banken. Dit is pur bruku wer bruku‘’, benadrukt Ramautarsing. De Centrale Bank had volgens Ramautarsing, een plafond moeten stellen, waarbij het rentepercentage nimmer boven de 40 procent had moeten komen.

Ramautarsing zegt ook, dat hij maatregelen om de koers op één lijn te houden, heeft gemist. Volgens hem heeft hij juist maatregelen gezien, die de situatie verergeren. ‘’Bij goed bestuur kan de koers goed blijven. Maar ik zie alleen maar meer volgauto’s. De overheid alleen heeft meer dan 3.000 mensen in dienst genomen, in een apparaat dat eigenlijk al vol was. Zo zie je dat mensen alleen maar zichzelf verwennen. Men leeft in goeden doen, terwijl de bevolking het gelag moet betalen‘’, aldus Ramautarsing.

More
articles