Gewoon Lager Onderwijs met twee jaar verlengd

Volgens minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, betreft het een gedurfde stap, om eindelijk in Suriname heel serieus, naar elk kind dat recht heeft op onderwijs, te kijken. Dit, omdat voor het ministerie elk kind telt, met zijn eigen talenten. “Wat we nu doen, is de nadruk leggen op wat de kinderen wel kunnen en die dan vasthouden. De kinderen die briljant zijn en door kunnen stromen, geven we de kans om sneller door te stromen als ze dat kunnen”, aldus Levens.

De bewindsvrouwe stelde, dat er kinderen zijn die sneller werken in de klas, die kinderen moeten absoluut niet tegengehouden worden, maar juist gestimuleerd om door te gaan en briljant te blijven. ‘’De andere kinderen die uit het systeem zouden vallen, die stimuleer je ook, omdat het gewoon kinderen zijn met talent, maar buiten het systeem laten vallen, mag niet.’’ Zulks, om de wereld te laten zien, dat niet 40% van de samenleving drop-outs zijn, want Suriname staat op dit moment genoteerd, bij de Wereldbank en bij allerlei ander Internationale Organisaties.

Levens benadrukte, dat de vernieuwing van het schoolsysteem, met name de twee jaar verlenging van het Gewoon Lager Onderwijs, te maken heeft met wat er op de lagere school gebeurt. Dit, is om de kinderen te laten nadenken over hun toekomst en later ze definitief in de gelegenheid te stellen verdere keuzes te maken.

Volgens Levens, berust het verhaal over gratis overgaan, dat wordt verteld in de samenleving, niet op waarheid. “Je gaat niet gratis over, want er zijn veel meer testen die worden gedaan dan wat men denkt. Het ministerie test niet alleen in de zesde klassen, maar de hele school, om precies te weten, wat er in die opleidingen gebeurt. Gratis overgaan is gegaan van een grap naar een grapje. Het stoort het proces. Grappen mogen gemaakt worden, alleen is het een beetje lastig, als het grapje zich blijft herhalen”, aldus Levens.

More
articles