Jagdeo: ‘Guyanezen moeten kunnen deelnemen aan veiling olieblokken’

Aangezien er geen wettelijke beperkingen in de weg staan, is de vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, van mening dat een Guyanees consortium de kans moet krijgen om deel te nemen aan de op handen zijnde biedronde voor olieblokken die nu voor het einde van het jaar zal worden gehouden. Het voormalig staatshoofd maakte dit standpunt vrijdag bekend tijdens een persconferentie in het Arthur Chung Convention Center (ACCC), aan de rand van Georgetown. Daar werd de vicepresident gevraagd, of de overheid de deelname van de lokale bevolking aan de veiling in overweging zou nemen en welke criteria er aan wordt gesteld. De veiling van olieblokken kan worden uitgesteld als de regering de fiscale voorwaarden afrondt.

Jagdeo zei dat dit een belangrijke factor is, maar kon toen niet aangeven, wat het standpunt van het kabinet was. De vicepresident zei echter dat hij van mening is dat de lokale bevolking een kans moet krijgen om te zien of ze het benodigde kapitaal kunnen aantrekken, het land betere fiscale voorwaarden kunnen bieden en toch winst kunnen maken. “Ik weet niet wat het kabinetsbesluit zou zijn, maar ik zou zeggen, laten we ze een kans geven”, zei Jagdeo.

Hij merkt verder op dat het doel van de veiling is om de concentratie van het offshore-areaal met één groep oliemajors te doorbreken. Als de lokale bevolking mag deelnemen, zei hij dat controles moeten worden overwogen om te voorkomen dat grote spelers in de blokken boeren, mocht dit de beleidsbeslissing zijn die later wordt genomen.

De vicepresident zei dat hij toch voorzichtig is met de kritiek die zou volgen als de lokale bevolking erbij betrokken zou zijn. Hij zei dat sommige delen van de media in de loop der jaren betrokken zijn geweest bij een aanval op de lokale bevolking die de olieblokken Kaieteur en Canje hebben gekregen. Jagdeo zei dat bepaalde elementen de regering er heel goed van kunnen beschuldigen te proberen de weg vrij te maken voor de verrijking van enkelen. De regering is niettemin geïnteresseerd in een debat over de voor- en nadelen van Guyanese deelname aan de veiling. Ondertussen wordt er nog het een en ander geregeld voor de biedronde, aldus de functionaris. In dit verband merkte hij op dat er zorgvuldig wordt nagedacht over de omvang van de potentiële blokken, de deelname van Exxon en andere majors, het gebruik van een strategische partner via een National Oil Company en wat de fiscale aanpak van het land zal zijn, zodat de investeerders winst kunnen maken. De vicepresident zei dat er eind deze maand een besluit over deze en andere zaken zal worden genomen.

More
articles