‘Invoering btw zal geen kostprijsverhogend effect hebben’

De Ontwerpwet Belasting over de Toegevoegde Waarde (btw) 2022, werd gisteren in De Nationale Assemblee behandeld. Verschillende parlementariërs hebben vragen gesteld over de werking van deze wet. De btw zal 15 procent bedragen, en velen stelden de vraag, hoe de regering op dit bedrag is gekomen. Financiënminister Armand Achaibersing legde uit, dat de Centrale Bank van Suriname op basis van een btw-tarief van 15 procent, een inflatoire werking heeft uitgerekend van 6 procent. Volgens Achaibersing zal de inflatie lager uitvallen bij een lager tarief. De minister legde uit, dat bij de invoering van de btw, er rekening is gehouden met tal van factoren, onder andere met het vooraf treffen van maatregelen om de lagere inkomensgroepen en sociaal zwakkeren tegemoet te komen.

De invoering van de btw zal volgens de minister, in het begin, geen kostprijsverhogend effect moeten hebben.

De bwt zal alleen de consumentenprijs beïnvloeden bij de diensten en leveringen die nu buiten de heffing van de omzetbelasting vallen. ‘’De implementatie van de btw zal leiden tot een beperkte inflatie bij deze categorie goederen en diensten. Indien de btw op de juiste wijze ingevoerd wordt, ligt het in de planning dat de ongewenste inflatoire effecten op prijzen van goederen en diensten op termijn beperkt blijven. Dit is ook de ervaring geweest bij de invoering van de btw in andere jurisdicties‘’, aldus Achaibersing.

Het btw-tarief van 15 procent is volgens Achaibersing, ‘’een beleidskeuze van de regering geweest en het betreft een algemeen tarief’’. Er zijn nog steeds discussies gaande over de hoogte van het tarief. ‘’Er is een bewuste keuze gemaakt voor een algemeen tarief van 15 procent in combinatie met 0 procent voor de uitvoer van goederen. Het tarief van 0 procent is eveneens bij selectie van goederen en diensten die tot de eerste levensbehoeften behoren.‘’ Het percentage van 15 procent is overigens nog niet definitief en kan volgens de minister, nog gewijzigd worden.

Met de implementatie van de btw zal de omzetbelasting worden uitgeschakeld, dat betekent dat personen die op deze afdeling werkzaam zijn, ingezet kunnen worden voor de btw. Er zijn van deze afdeling vijf controleurs en vier heffers geselecteerd om het btw-traject te leiden. Wat de Belastingdienst betreft, die beschikt volgens de minister, over veertig fulltime krachten. ‘’Deze worden onderverdeeld in negentien controlespecialisten, vijf heffers en zestien ondersteuners’’, aldus de minister. Daarnaast worden nu vijfentwintig nieuwe medewerkers aangetrokken die na een training zullen worden ingezet om belastingplichtigen te ondersteunen en begeleiden. Voor de registratie, de front office, worden nu al vier ervaren medewerkers getraind en klaargestoomd om het registratieproces uit te voeren. Voor de back office zijn vijf medewerkers in training. Deze zullen het na-traject van de registratie verder uitvoeren. Daarnaast zal er ook capaciteit van buiten aangetrokken worden voor de begeleiding en ondersteuning.

-door Orsilia Dinge-

 

More
articles