Mathoera: ‘107 gevallen van strafbare feiten of tuchtvergrijpen geregistreerd’

Minister Krishna Mathoera van Defensie, heeft gisteren tijdens een persconferentie gesteld, dat de afgelopen maanden vaker geconstateerd is, dat militairen zich schuldig maken aan strafbare feiten of tuchtvergrijpen. Mathoera verklaarde, dat het ministerie van Defensie hiervan kennis heeft genomen, door een analyse te maken en beleid te ontwikkelen. “Wij van Defensie zijn van mening, dat dit niet verder kan en hebben een integriteitsbeleid ontwikkeld dat bewustwording bij militairen moet stimuleren”, aldus Mathoera. Ze onthulde dat de drie hoogste feiten waarvoor militairen de afgelopen jaren in aanraking zijn gekomen met de Militaire Politie (MP), mishandeling, bedreiging en diefstal zijn. Mathoera benadrukte dat voor het jaar 2021, er 256 gevallen van strafbare feiten of tuchtvergrijpen zijn geregistreerd bij de MP.

“Van januari tot en met juni 2022 zijn er 107 gevallen geregistreerd. Voor dit jaar zijn 78 militaire cases afgehandeld, waarvan 60 een tuchtstraf opgelegd hebben gekregen en 18 zijn gerehabiliteerd.”

Rechtspositieregeling

Mathoera vertelde dat de regering een professionele organisatie wenst, die bijdraagt aan vrede en veiligheid en die krachtig inspeelt op de bedreigingen van onze soevereiniteit. Zo wordt er binnen Defensie gekeken naar hoe de militairen zo competent en zo gemotiveerd mogelijk gemaakt kunnen worden en dat ze beseffen wat hun verantwoordelijkheid is. Mathoera stelde dat vanaf april tot juli alleen aan rechtspositionering 1199 zaken zijn opgemaakt. Dat betreft gratificaties, bevorderingen, vaste aanstellingen en ontslag op eigen verzoek of oneervol ontslag. Van de 1199 stukken zijn volgens Mathoera 528 stukken helemaal afgerond en 671 stukken nog in een afrondende fase, waarbij het bevoegd gezag nog moet goedkeuren. Mathoera deelde ook mee dat het momenteel wachten is op de regering voor de goedkeuring van de benoeming van de waarnemend bevelhebber. Zodra die zover is, zal de nieuwe bevelhebber volgens Mathoera ook aangesteld worden. Mathoera zei dat de officiersopleiding die momenteel gaande is, in januari 2023 afgerond zal zijn, en 19 officieren hopelijk hun intrede kunnen doen. “De afgelopen maand hebben we 50 nieuwe mensen voor de MP kunnen afleveren. De beëdiging voor de MP is nog in proces, het is alleen maar een datum vaststellen en vervolgens het openbaar ministerie en het ministerie van Justitie en Politie inroepen om deze mensen te beëdigen tot buitengewoon agent van politie”, aldus Mathoera.

More
articles