Drie Guyanese kapiteins met valse vergunning in Suriname aangehouden

Drie Guyanese kapiteins werden eerder deze week in Nickerie aangehouden. Hun boten werden in beslag genomen. Volgens Guyanese media, waren de drie kapiteins in het bezit van valse vergunningen en gebruikten die om in Surinaamse wateren activiteiten te ontplooien. Het gaat om de kapiteins Ramesh Ramchand, Mahendra Bissessar (Annandale, East Coast Demerera) en Troy Tyrell (Lusignan).

Guyana News Room meldt dat negen vissers die aangetroffen werden op de schepen, naar Guyana gedeporteerd zijn. Een van de reders, Emmaleeta Singh, vertelde donderdag telefonisch aan Guyana News Room, dat de vergunningen om in de wateren van Suriname te opereren, zijn gehuurd van de autoriteiten in dat land. Dit is volgens het medium, een al lang bestaande regeling, waarbij Guyanese vissers gebruikmaken ‘’van een uitbuitende, niet-gesanctioneerde regeling waarbij ze de vergunningen huren van de Surinamers’’. Op basis van de Surinaamse wet worden visvergunningen alleen verleend aan staatsburgers van dat land.

Singh zegt dat Surinamers hun vergunning verhuren, zodat Guyanezen in Suriname kunnen vissen.

‘’Wanneer de Kustwacht komt, houden ze de boot omhoog, bevrijden de werklieden en houden de kapiteins tegen‘’, aldus Singh. De voorzitter van de Guyana National Fisherfolk Organization, Parmeshwar Jainarine zegt dat hij ervan op de hoogte is dat Guyanese vissers zijn aangehouden in Suriname. ‘’We hebben gehoord dat ze een paar boten in beslag hebben genomen vanwege een valse vergunning, maar we hebben geen uitgebreide details’’, zegt Jainarine. ‘’Onze organisatie is alleen bekend met schepen uit de Corentijnse Berbice-regio.’’ Hij zegt voor meer informatie te zullen bellen naar contacten in Suriname.

Om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van Guyanese vissers die hun handel in Suriname uitoefenen, hebben de Surinaamse en Guyanese regering de handen ineen geslagen. Er werden zo’n 150 vergunningen beloofd aan Guyanese vissers, zodat ze zich niet zouden hoeven bezighouden met de lopende uitbuitingsregeling, maar sommige Surinamers hebben tegengewerkt bij het verlenen van de vergunningen, aldus Guyana News Room.

More
articles