Eerste zitting in hoger beroep 8 Decemberstrafzaak voltrokken

Verdere behandeling op 17 augustus

De behandeling van de 8 decembermoorden strafzaak in hoger beroep is vandaag aangevangen. In deze zaak hebben vijf verdachten: Desi Bouterse, Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe, Benny Brondenstein en Iwan Dijksteel, hoger beroep aangetekend. Alle verdachten op Dijksteel na, waren vandaag lijfelijk aanwezig. De Hofkamer heeft zich vandaag gebogen over alle de beroepszaken en vandaar uit, zal er een beslissing genomen worden.

De raadsman van de vijf verdachten, Irvin Kanhai, vroeg de kamerpresident, Dinesh Sewratan, wederom drie getuigen te horen in deze zaak. Het gaat om John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp, de derde getuige is iemand uit de Volksmilitie. Hardjoprajitno en Naarendorp, werden eerder vrijgesproken in dit proces. Dendoe heeft ook opgebracht enkele getuigen te hebben, die nog gehoord moeten worden. De personen die als getuigen aangemerkt zijn, zullen alsnog worden opgeroepen. De verdere behandeling van deze strafzaak zal op 17 augustus plaatsvinden. Bij die behandeling zullen de getuigen die Kanhai en Dendoe hebben opgebracht, gehoord worden. Het Openbaar Ministerie heeft zelf geen getuigen. Waarnemend procureur-generaal Carmen Rasam en fungerend voorzitter van het Hof, Dinesh Sewratan, stelden dat er reeds zoveel gezegd is en er zijn zoveel verklaringen afgelegd. Dit is volgens Rasam de reden waarom het Openbaar Ministerie geen nieuwe getuigen meer heeft.

De vier verdachten die aanwezig waren, motiveerden allemaal, waarom er appel is aangetekend tegen het gewezen vonnis. De verdachten vinden dat de Krijgsraad veel ontlastende verklaringen niet heeft opgebracht in het vonnis. Zij kaartten dit als reden aan, waarom ze tegen het vonnis zijn. Als bij het horen van de getuigen blijkt dat zaken anders zijn, zal het OM en het Hof voorzitter, op basis daarvan handelen. Rasam stelde, dat het dossier van dit proces als gelezen wordt beschouwd. Echter zullen alle dossiers bij de behandeling van deze zaak in hoger beroep, opnieuw gelezen worden. Zowel Kanhai als de verdachten zijn het hiermee eens.

More
articles