Opiniepeiler Ramsamooj met spoed naar ziekenhuis gebracht

De opiniepeiler en politiek analist Derek Ramsamooj (60), die afkomstig is uit Trinidad en al bijna twee jaar wacht op toestemming om Suriname te verlaten, is onlangs met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Dit hebben zijn familieleden bevestigd. Zij zeiden dat Ramsamooj afgelopen donderdag ‘’met hoge koorts en hevige hoofdpijn’’, per ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht.  Ramsamooj heeft in de afgelopen jaren in het Caribisch gebied gewerkt, onder andere in Jamaica, Guyana, Grenada, Suriname, St. Lucia en St. Kitts-Nevis. Meerdere malen heeft Ramsamooj gepleit om Suriname te mogen verlaten, zodat hij een medische behandeling in het buitenland kan ondergaan. Een familielid zei tegenover lokale media in Trinidad, dat hij sindsdien negatief heeft getest op het coronavirus. Zijn vrouw Camille Pagee, zei dat er aanwijzingen zijn dat een plotselinge infectie zijn onderliggende cardiovasculaire aandoeningen en diabetes verergerde.

Geen toestemming

“Sinds oktober 2020 pleiten we ervoor dat zijn gezondheidsproblemen serieuzer worden genomen door de regering van Suriname. De Surinaamse regering heeft hem in 2020, 75 dagen lang zonder aanklacht vastgehouden, waarvan hij meer dan twee weken zonder toegang tot juridische bijstand heeft doorgebracht”, vertelde Camille. Volgens haar was er geen reden opgegeven en niets uitgelegd aan de familie, noch aan Trinidad.

Ze zei dat haar man van geboorte Brits staatsburger is en dat hem nu al meer dan 18 maanden, de mogelijkheid is ontnomen Suriname te verlaten. In januari schreef ze aan Amery Browne, minister van Buitenlandse Zaken en Caricom Zaken van Trinidad en Tobago, dat haar echtgenoot “door de regering van Suriname de vrijheid van verkeer binnen de Caricom werd ontzegd’’.

In maart zei de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi, aan het einde van de Caricom-top bijeenkomst in Belize, tegen de pers dat de zaak de komende dagen zal worden opgepakt. “Zes maanden nadat aanvankelijk zijn paspoort was afgenomen, startte de Surinaamse politie een proces tegen hem, wat een pijnlijk trage en onbeholpen vertoning was’’, zei Camille. Verder zei ze dat tijdens de laatste rechtszitting, de rechter had verklaard, dat het duidelijk was dat er geen vooronderzoek was gedaan om vast te stellen of de zaak gerechtvaardigd was. “Maar nog steeds maakte men geen aanstalten om mijn man toestemming te geven om medische zorg in het buitenland te zoeken. Artsen daar hebben ons herhaaldelijk verteld dat de medicijnen, apparatuur en het niveau van expertise om de hartbehandelingen die hij tot 2019 in het Verenigd Koninkrijk kreeg voort te zetten, gewoon niet bestaan ​​in Suriname.’’ In december 2020 zei Ramsamooj in hongerstaking te zullen gaan, omdat de autoriteiten hem geen indicatie hadden gegeven waarom hij was aangehouden en hoewel hij was vrijgelaten, geen toestemming had gekregen om het land te verlaten. “Ze hebben mijn computers, telefoon en paspoort”, zei hij toen.

SPSB-onderzoek

Ramsamooj werd in oktober 2020 aangehouden in het politioneel onderzoek dat wordt verricht betreffende de fraudeaffaire bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Hij wordt verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, fraude en handelingen die in strijd zijn met de Anti-corruptiewet. Zijn advocaat Maureen Nibte, heeft eerder in een interview gezegd, dat haar cliënt al deze beschuldigingen ontkent. Hij zou opiniepeilingen hebben gedaan voor de NDP en zou toen voor zijn verdiensten zijn uitbetaald door de SPSB. Nibte: “Hij ontkent dat en geeft aan dat hij inderdaad is betaald door de Surinaamse Postspaarbank, maar dat hij werkzaamheden heeft verricht voor de toenmalige president van het land, Desiré Bouterse.’’

Ramsamooj is de tweede persoon die is aangehouden in het kader van dit onderzoek. Als eerste werd de directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), Ginmardo Kromosoeto, aangehouden door de politie en hij is inmiddels veroordeeld in de rechtszaak die betrekking heeft op de malversaties binnen de Centrale Bank van Suriname (CBvS).De afdeling Fraude van de politie is belast met dit strafrechtelijk onderzoek. Er was reeds een onderzoek gaande naar de malversaties bij de SPSB. Naar verluidt is ook gebleken, dat Ramsamooj consultant was voor de NDP en hij was het brein achter die opiniepeilingen van de afgelopen tien jaar.

Bouterse gehoord als getuige

Ramsamooj verklaarde, dat hij voor de SPSB op hun verzoek werkzaamheden heeft verricht, waaronder het maken van  enquêtes voor financiële instellingen. Hij produceerde ook twee nationale opiniepeilingen van Suriname in zijn hoedanigheid als politiek analist en onderzoeker. Deze werkzaamheden werden betaald door de SPSB. Ex-president Bouterse is in maart 2021 gehoord als getuige in de zaak van Ramsamooj.

Bouterse werd geconfronteerd met diverse verklaringen, waarbij Ramsamooj in opdracht van hem opiniepeilingen zou hebben verricht. Volgens Bouterse, heeft Ramsamooj in opdracht van de SPSB werk verricht. Bouterse heeft toen verklaard, dat hij als president geen opdracht heeft gegeven om een Country Risk Analyse te maken. Het rapport is volgens de verklaring van Bouterse, voor de SPSB gemaakt. Volgens eerdere verklaringen van de advocaat van de opiniepeiler, is Ramsamooj inderdaad betaald door de SPSB, maar heeft hij werkzaamheden verricht voor Bouterse. Ramsamooj heeft een aantal rapporten gemaakt en onderzoeken gedaan voor de ex-president. Alle rapporten heeft Ramsamooj op verzoek van de ex-president gemaakt en ook aan hem aangeboden.

De opiniepeilingen zou hij hebben gedaan voor de NDP en vervolgens is hij voor zijn verdiensten uitbetaald door de SPSB. Volgens advocaten is het zo, dat indien Bouterse de opdracht zou hebben gegeven, er een missive moest zijn. Uit betrouwbare bron hebben wij toen ook vernomen, dat Ramsamooj in het jaar 2017 bijna USD 100.000 in rekening heeft gebracht bij de SPSB voor de kosten van surveys en applicaties ten behoeve van de toenmalige regering. Vervolgens bracht hij in 2018 ongeveer euro 300.000 kosten in rekening voor de voorbereiding van een conferentie in het kader van ‘Deforesta-tion’. Dit wordt ook onderzocht door het Openbaar Ministerie.

More
articles