Klimaatwetenschappers waarschuwen voor overstromingen in Caraïbisch gebied

Een regionaal team van meteorologen en andere klimaatwetenschappers, waarschuwt dat het Caraïbisch gebied dit jaar opnieuw een orkaanseizoen met veel regen, tegemoet gaat. ‘’De overheid en andere besluitvormers moeten zich voorbereiden op gevaren zoals overstromingen, plotselinge overstromingen en aardverschuivingen om sociaaleconomische verstoringen te voorkomen’’, aldus het team. Volgens het Caribisch Instituut voor Meteorologie en Hydrologie (CIHM), wordt dit orkaanseizoen een nat seizoen. Deze aankondiging werd gedaan tijdens een recente virtuele voorspelling voor het 2022 Wet-Hurricane Season Caribbean Climate Outlook Forum. Het regen- en orkaanseizoen begint officieel jaarlijks op 1 juni en eindigt op 30 november. De voorspelling van dit jaar zou het zevende achtereenvolgende jaar zijn van een bovengemiddeld seizoen voor de regio.

De situatie van hoge tropische cycloonactiviteit en overmatige regenval wordt waarschijnlijk versterkt door een langere La Niña die zich tot in de zomer zou moeten uitstrekken. Volgens de Colorado State University, kunnen de omstandigheden leiden tot maximaal negen orkanen, waarvan er vier ernstig kunnen zijn.

‘’Regeringen, sectoren, gemeenschappen en andere belangen moeten zich voorbereiden op de implicaties van verwachte omstandigheden tijdens het regen- en orkaanseizoen van 2022, zoals overstromingen en watervalgevaar, frequentie van tropische cyclonen hoger dan gemiddeld, een afname van de frequentie van droge perioden en extreme hittepiek tussen augustus en oktober hoewel niet zo sterk als in de afgelopen jaren‘’, aldus Adrian Trotman, hoofd Toegepaste Meteorologie en Klimatologie bij CIMH.

CIMH kondigde ook een reeks kernboodschappen aan voor het orkaanseizoen en de weersvoorspellingen van dit jaar, bedoeld om beleidsmakers en andere autoriteiten te waarschuwen om stappen te ondernemen om eigendommen, levens, volksgezondheid en veiligheid te beschermen. CIMH, dat ook het door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) aangewezen Caribbean Regional Climate Centre (RCC) beheert, adviseert belanghebbenden om hun website te raadplegen voor bijgewerkte informatie gedurende het seizoen. Na de voorspelling kwamen experts samen met vertegenwoordigers van de sector om te bespreken hoe verwachte omstandigheden klimaatgevoelige sectoren kunnen beïnvloeden, zoals landbouw en voedselzekerheid, rampenbeheer, gezondheid, energie, toerisme en waterbeheer. Ze gingen ook in op hoe die sectoren effectief kunnen deelnemen aan noodplanning om verlies van economische productiviteit en levensonderhoud te voorkomen.

More
articles