Kosten voor storting valuta worden afgeschaft

De minister van Financiën, Armand Achaibersing, heeft onlangs bekendgemaakt dat de 4 procent kosten die door de banken in rekening worden gebracht bij het storten van contante valuta, ingaande 30 mei worden afgeschaft. Volgens de bewindsman kwam dit besluit na een vergadering binnen het ministerie, de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de commerciële banken.

De afgelopen weken werden klanten die hun valuta wensten te storten bij de bank, geconfronteerd met het feit, dat kosten in rekening werden gebracht voor bij het storten van hun valuta. Dit wekte irritatie, gezien velen van mening waren en zijn dat de bank al met hun geld verdient. Vicepresident, Ronnie Brunswijk, beloofde in het parlement een oplossing voor deze kwestie.

Volgens de minister werden de kosten in rekening gebracht, omdat de banken worden beperkt in het versturen van contante valuta naar het buitenland.

Als gevolg hiervan raken de kluizen vol, waardoor de banken genoodzaakt zijn hogere kosten te betalen. Met het afschaffen van dit percentage, zullen de kosten voor verscheping niet worden afgeschaft voor de banken, maar zal gekeken worden naar een andere mogelijkheid. Achaibersing zegt dat de samenleving niet mag worden opgezadeld met dit probleem.

De bewindsman benadrukte wél dat de overige compliance regels van toepassing blijven en in de komende perioden, zullen worden aangescherpt. Volgens de minister hebben deze te maken met de National Risk Assessment (NRA) en het anti-witwasbeleid.

More
articles