DNV’er en commando gelinkt aan Taghi verhandelden duizenden wapens

De opgepakte commando die wordt gelinkt aan het netwerk van Ridouan Taghi, verhandelde volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM), meer dan 1000 wapens of onderdelen daarvan. Ook zou hij 260 kilo cocaïne hebben gesmokkeld en geheime informatie over het Korps Commandotroepen en zijn collega’s hebben gedeeld. Volgens het Openbaar Ministerie in Nederland, zou de sergeant-majoor uit Rotterdam ongeveer 250 aanvalsgeweren, 250 pistolen en 570 mitrailleurs of onderdelen daarvan hebben verhandeld. Ook zou hij onder meer een richtkijker en een helm van het Korps Commandotroepen hebben verduisterd, en had hij thuis 10 oefenpatronen en 30 scherpe patronen liggen in een garagebox, blijkt uit de tenlastelegging. Volgens het OM deelde hij bovendien gevoelige informatie over een systeem dat door commando’s wordt gebruikt en zou hij zogenoemde callsigns (militaire roepnamen) van collega’s hebben doorgegeven. Hij zou foto’s hebben gedeeld waar zijn collega’s herkenbaar op stonden, en informatie over oefeningen en gegevens over gebruikte wapens hebben doorgesluisd. Ook zou hij in 2020 betrokken zijn geweest bij de smokkel van ongeveer 260 kilo cocaïne via de Dominicaanse Republiek.

Gregory F.

De commando kwam in beeld in een onderzoek naar de criminele organisatie die volgens justitie wordt geleid door Ridouan Taghi. De militair kent de in Suriname geboren Gregory F., die wordt beschouwd als een crimineel contact van Taghi. Deze F. werd vorig jaar september op verzoek van Nederland in Curaçao gearresteerd in een hotel. Hij wordt verdacht van internationale drugshandel. Hoe intensief het contact was tussen de commando en F. en wat ze precies bespraken, is nog onduidelijk. De verdachte beroept zich tot nu toe op zijn zwijgrecht, maar vijf oud-collega’s die langdurig en recent met hem hebben gewerkt, vertelden eerder dat hij een trainingscentrum voor zijn kameraden wilde opzetten in Suriname. Hij zou daarvoor al een stuk land in de jungle op het oog hebben gehad waar Special Forces uit de hele wereld zouden kunnen oefenen Volgens advocaat Michael Ruperti, kan zijn cliënt veel verklaren over wat hem nu ten laste wordt gelegd, maar omdat het om veel geheime informatie gaat, wil hij dat niet in het openbaar doen. De rechter besloot daarop de deuren van de zittingszaal te sluiten.

De drugsmaffia dicteert

In 2020 verscheen in Nederland het boek: ‘De drugsmaffia dicteert’ van misdaadjournalist Gerlof Leistra.  In het boek besteedt de schrijver aandacht aan de mocromaffia-baas Ridouan Taghi. Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf, legde de misdaadjournalist in zijn boek een link tussen een mogelijke troonopvolger van Taghi en bij het Surinaamse Directoraat Nationale veiligheid (DNV). Volgens Leistra in zijn boek wordt de Surinaamse Nederlander Gregory ‘Greg’ Ivan Wendell F. gezien als ‘troonopvolger’ van Taghi die op 16 december 2019 werd aangehouden in Dubai. ‘Greg F. is vaak in Suriname gesignaleerd en houdt zich bezig met wapenhandel’, schrijft Leistra. En deze F. zou volgens hem, contacten op het hoogste niveau in Suriname onderhouden.

Zaak Cairo

De naam van Greg F. viel ook bij herhaling in de zaak rondom de zwaarbewapende en mislukte poging tot ontvoering van het lid der commando’s van het Nationaal Leger, Rodney Cairo in 2020. Volgens hem werd de operatie uitgevoerd in opdracht van de directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). De mannen die Cairo trachtten te ontvoeren, waren zwaar bewapend. De informatie betreffende de zaak Cairo, is reeds openbaar bij het Hof van Justitie. Ridell F. de broer van Greg F., heeft bij arrestatie steeds aangegeven, in opdracht van DNV gehandeld te hebben. De gestolen telefoons en het zakboek met belangrijke informatie van Cairo, werden aangetroffen bij Ridell F. Ook had Ridell F. valse/gestolen kentekenplaten geleverd voor het busje, dat gebruikt werd bij de poging Cairo te ontvoeren. Ridell F. is bij zijn verklaring gebleven, dat hij handelde in opdracht van DNV. Hij was tevens in het bezit van een zogeheten dispensatiebrief van het Nationaal Covid Mangement Team (NCMT), waarop vermeld stond dat hij werkzaam is bij het DNV. De brief was uitgegeven en getekend door de toenmalige DNV-directeur.

Aanhouding Curaçao

Greg F. werd vorig jaar opgepakt bij een hotel in de wijk Jan Thiel in Willemstad (Curaçao) in verband met een grootschalige drugszaak. Hij geldt als een crimineel contact van Taghi. In juli 2015 stuurde Taghi, volgens justitie, hem een bericht toen er een grote wapenvondst gedaan was in Nieuwegein: “Ja staat overal sir. Grootste wapenvondst ooit, gelukkig niet alles.” Daarnaast is er ook berichtenverkeer tussen Taghi en F. na de moord op spy-shophouder Ronald Bakker op 9 september 2015. Zo stelt Taghi Gregory F. op de hoogte van de moord. Deze berichten zijn toegevoegd aan het strafdossier Marengo.

Bronnen: telegraaf.nl, parool.nl, waterkant.net, ad.nl

More
articles