Padieboeren niet blij met abrupte verlaging opkoopprijs padie

Dreigen Henarbrug te barricaderen

Vijftien padieboeren hebben dinsdag bij de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harinanan Oemraw, hun misnoegen geuit over de wijze waarop opkopers de prijs van padie binnen een dag hebben gebracht van SRD 475 naar SRD 400. Het kan er bij de boeren niet in dat de opkopers de padieprijs voor hen bepalen, terwijl zij het product telen, verzorgen en afoogsten.

De boeren stellen het beu te zijn dat opkopers telkens de prijs voor hun product willen bepalen en dreigen de Henarbrug te zullen barricaderen, indien de prijs niet weer wordt opgeschroefd naar SRD 475. SPBA-voorzitter Oemraw, heeft de boeren gevraagd nog niet over te gaan tot actie. Hij hield de landbouwers voor, contact te zullen maken met president Chandrikapersad Santokhi om de situatie te bespreken. Oemraw zegt dat ondanks een kostencalculatie van de SPBA van SRD 572 per baal, de padieverbouwers toch akkoord zijn gegaan met SRD 475 die door de opkopers werd aangeboden.

“Maar als nu de opkopers weer eigendunkelijk de prijs brengen naar SRD 400, dan kan ik de boeren wel begrijpen als ze dreigen met het barricaderen van de Henarbrug”, zegt Oemraw aan de krant.

Hij merkt op dat de prijs van alle inputs is gestegen en dat het de opkopers zijn die de meeste inputs leveren aan de boeren en dus ook heel goed op de hoogte zijn van de stijgende prijzen.

De opkopers hebben de boeren niet geïnformeerd over de reden van de abrupte prijsverlaging. De SPBA kan zich ook niet vinden in de prijsverlaging. ‘’Als wij geen gunstig antwoord krijgen van de president, gaan wij meteen actie voeren”, zegt Oemraw .

More
articles