Luchtvaartsector wil af van mondmaskers in vliegtuig

Exact twee jaar nadat het coronavirus werd uitgeroepen tot een pandemie, vraagt de luchtvaartsector dat alle coronareisbeperkingen binnen de Europese Unie en de Schengenzone opgeheven worden. Ook de mondmaskerplicht op het vliegtuig mag voor de bijl, vinden de vereniging van luchthavens (ACI Europe) en die van luchtvaartmaatschappijen (IATA).

De twee internationale verenigingen wijzen erop, dat in vele Europese landen de coronabeperkingen verdwijnen, nu het grootste gevaar van het coronavirus geweken lijkt. “De opgebouwde immuniteit is zo groot dat het risico op hospitalisatie of overlijden zeer sterk gedaald is, zeker bij mensen die gevaccineerd zijn”, klinkt het. “Covid-19 is nu in hoofdzaak een endemische ziekte”, zegt de Vice President voor Europa van IATA, Rafael Schvartzman.

Het zou volgens de sector dan ook niet meer dan logisch zijn, dat ook de beperkingen voor het vliegverkeer verdwijnen. “Alle resterende covid-beperkingen die gelden voor reizen binnen de Europese Unie en in de Schengenzone, moeten beëindigd worden, inclusief alle testvereisten, de noodzaak om een vaccinatiebewijs te tonen en ook het invullen van een PLF-formulier (Passenger Locator Form)”, zeggen de beide internationale verenigingen. Ze pleiten er ook voor de mondmaskerplicht af te schaffen “voor reizen in of tussen landen waar die niet langer verplicht zijn bij indoorevenementen”.

In België is sinds enkele dagen het mondmasker niet verplicht, maar aanbevolen. Alleen in het openbaar vervoer, in het vliegtuig en in zorginstellingen is het nog verplicht. Op Brussels Airport bijvoorbeeld, hoef je in de terminal geen mondmasker te dragen, maar wel op de luchthaven, in de bus en in het vliegtuig. Vanaf vrijdag zijn ook de reisregels in België veranderd, waarbij niet iedereen meer een PLF moet invullen.  “Reisbeperkingen zijn een bot instrument gebleken met weinig of geen impact op de virusoverdracht”, zegt Olivier Jankovec, de topman van ACI Europe. “Alle coronabeperkingen opheffen, zal eindelijk de vrijheid om te reizen volledig herstellen. Dat zou een hoogstnodige boost betekenen voor de hele reis- en toerismesector, die tijdens de pandemie honderdduizenden jobs moesten schrappen.”  De Amerikaanse Transportation Security Administration heeft de mondmaskerplicht op luchthavens en in vliegtuigen verlengd tot 18 april. Bron: hln.be

More
articles