Surinaams staatsburger in Oekraïne geconfronteerd met bommen

‘De meeste luchthavens zijn gesloten of volledig vernietigd’

Jason Choi, een Surinaamse staatsburger die momenteel in Oekraïne woont, heeft nu hij nog de kans heeft, op zijn Facebookpagina het volgende bericht gedeeld met Suriname: “Als klein kind leerde ik dat de jeugd de toekomst is: de toekomst van morgen. Ze zullen generatie na generatie, groei, ontwikkeling, vrede en leiderschap naar een hogere staat brengen. Zij zijn de leiders van morgen. Dit is me sindsdien tot op de dag van vandaag bijgebleven en bij elke actie die ik heb ondernomen, had ik dit visioen in mijn achterhoofd. Net toen ik dacht dat ik iets doe voor mijn geliefde land om bij te dragen, te ondersteunen en op welke manier dan ook te helpen. Ik ben getuige geweest van een enorme terugslag, vuil en negatieve feedback van een klein deel van de Surinaamse samenleving sinds het uitbreken van de oorlog hier in Europa. Let op; een klein deel van de Surinaamse samenleving, want we hebben nog steeds mensen met een open geest en een goed hart. Ik neem het ze niet kwalijk, maar ik had gehoopt dat mensen beter zouden reageren. Ja, ik heb het over de huidige situatie tussen Oekraïne en Rusland. Ik ben echter tevreden dat een kleine groep vrienden en familie me nog steeds steunen en bidden voor mijn veiligheid. Helaas zijn mijn mede-Surinaamse mensen de hele tijd gefocust op de oorlog, waar ze geografisch, fysiek en veilig ver weg zijn van het eigenlijke oorlogsgebied.

En ik denk bij mezelf wie echt ‘bang’ zou moeten zijn als ik op dit moment fysiek in Oekraïne ben. Ik word geconfronteerd met bommen en explosies sinds Rusland (onterecht) de oorlog aan Oekraïne heeft verklaard. Elke dag hoor ik raketten, explosies en straaljagers die boven mijn hoofd vliegen. Elke dag ervaar ik ‘aardbevingen’ veroorzaakt door explosies in de buurt. Bij elke tik op de klok, denk ik bij mezelf of ik levend terugkom of zelfs terugkeer naar mijn eigen land, naar mijn familie. De meeste luchthavens zijn gesloten of zo niet, volledig vernietigd.”

Verder schrijft Choi, dat hij zijn dood al heeft geaccepteerd als het ergste zich zou voordoen. “Qua pijn zal ik het relatief kort voelen in vergelijking met de pijn van mijn dierbaren. Ik zal niet degene zijn die het meest lijdt, maar degenen die zullen lijden zijn mijn vrienden en familie die me in deze donkerste uren nog steeds bijstaan. Dit is geen oefening, dit is geen nepnieuws. Dit gebeurt op dit moment, terwijl ik nog steeds in Kiev (hoofdstad van Oekraïne) woon.”

Aanslag op onze soevereiniteit

Choi: ‘’Niemand wil oorlog, en in oorlog wint niemand. Als mensen de huidige situatie nog steeds niet begrijpen, dan zal ik een voorbeeld geven met mijn eigen metafoor. Dit staat gelijk aan verkouden worden, terwijl niemand ziek wil zijn (oorlog), iedereen gezond wil zijn (vrede). Op een gegeven moment zullen we het echter tegenkomen en hebben we geen andere keuze om tegen de ziekte (oorlog) te vechten. Sommigen krijgen medicijnen (ondersteuning van dierbaren) en als ze geen medicijnen hebben, vechten ze terug met hun eigen immuunsysteem (hoop en vastberadenheid). Wat mensen niet begrijpen, is dat Rusland niet alleen Oekraïne heeft aangevallen, maar indirect ook andere landen, waaronder Suriname. Niet met wapens, niet met explosies maar op waar we voor staan: onze democratie. Dit is ook een aanslag op onze soevereiniteit, onze vrijheid en onze vrede. Het is triest voor mij om te moeten meemaken dat mijn eigen landgenoten de huidige president Santokhi hebben beledigd, nadat ze maanden geleden, lang voor het uitbreken van de oorlog, Oekraïne een poging tot vriendschap met Suriname hebben zien proberen te bevorderen.”

“De Oekraïners hebben liefde en respect voor ons land getoond sinds mijn allereerste ontmoeting met hen. Dit is buitengewoon pijnlijk en deprimerend voor mij om te zien hoe mijn eigen mensen reageren en vanwege het feit dat ik zoveel liefde heb voor mijn eigen land Suriname. In tegenstelling tot waar veel landen en Naties over de hele wereld hun steun betuigen aan Oekraïne door te protesteren tegen de oorlog en moreel met gedachten en gebeden. Terwijl zelfs de Russen protesteren tegen hun eigen leider Poetin.”

Agressie uit Rusland

“Links en rechts worden bepaalde woorden verkeerd gebruikt. Dit is geen oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Dit is een agressie uit Rusland, een onterechte overtreding geleid door één persoon met te veel politieke macht. Oekraïne en hun geliefde burgers verdedigen hun soevereiniteit, hun vrijheid, hun land, hun vrienden, hun familie en hun vrede. Er zijn nog steeds mensen die niet lijken te beseffen, dat als we nu niet opstaan, Poetin meer zal willen. Helaas moest de geschiedenis zich herhalen. Toch en ondanks alle chaotische gebeurtenissen die op dit moment plaatsvinden, terwijl ik dit bericht typ, terwijl ik de kans heb dat ik een kruisvuur of een bom op mijn hoofd tegenkom, zeg ik nog steeds zonder enige twijfel, dat ik achter Oekraïne sta. Dit is niet alleen maar Oekraïne steunen, maar omwille van ieders vrijheid en leven. De kern van mensenrechten. Ik ben niet bang om vastberadenheid te tonen in deze moeilijke tijden. Ik ben niet bang om terug te vechten en pal te staan tegen ongerechtvaardigde agressie.”

“Ik hoop dat mijn boodschap mensen bereikt en het gezonde bewustzijn creëert, want ik weet niet of er in de toekomst een kans zal zijn. Ik vraag het Surinaamse volk (mijn eigen volk) met een goed hart om elke trending situatie te factchecken, voordat ze een ongezonde reactie geven met als gevolg dat ze dieper in nep en misleidend nieuws duiken. Ik dank u hierbij voor uw tijd en ik hoop dat alles goed komt. Als een kleine pion in dit grote complot van het plan van de wereldleiders, kan ik alleen maar hopen en bidden voor vrede voor ons allemaal.”

Jason Choi, Surinaams staatsburger in Oekraïne

More
articles