Onlangs heeft de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) vastgesteld, dat omdat we wereldwijd nalatig zijn geweest met betrekking tot het dragen van mond- neusmaskers en gewoon blijven reizen, ofschoon landen in een covid-piek zitten, dit ervoor heeft gezorgd dat de Omicron-variant zich sneller heeft kunnen verspreiden, meerdere mensen besmet zijn geraakt, op de Intensieve Care Unit (ICU) zijn beland en het aantal sterfgevallen wereldwijd is toegenomen. Statistieken van de PAHO hebben recentelijk bewezen, dat ofschoon het aantal covid-infecties voor deze week met 31 procent gedaald is, het aantal sterfgevallen met 5,6 procent is gestegen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid verklaarde onlangs, dat er gewerkt wordt aan een uitfaseringsplan, om zo over te gaan tot normalisatie van bepaalde zaken en het opheffen van de avondklok, omdat andere landen zoals Denemarken, Engeland en ook Guyana, op het punt zijn gekomen om dat te doen. Volgens bepaalde regeringen hebben onderzoekingen aangetoond dat lockdowns en avondklokken weinig doen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ramadhin stelde dat er formeel nog geen besluit is genomen over de avondklok in Suriname. Hij stelde wel dat zaken op een verantwoorde en gefaseerde wijze zullen geschieden, omdat er geconstateerd is, dat de vijfde golf van Covid-19 in ons land aan het afnemen is. Ook is er geen nieuwe variant gekomen, zodat er stappen richting normalisatie gemaakt kunnen worden. De regering zal dit besluit echt goed in overweging moeten nemen. Medisch deskundigen en regeringen doen er alles aan om Omicron en zijn vorige varianten te beheersen en de verspreiding te vertragen om zo besmettingen te voorkomen. Aan de hand van de statistieken in ons land, zullen we ons niet met andere landen moeten vergelijken, omdat onze vaccinatiedekking nog heel erg laag ligt. In Brazilië horen we dagelijks dat er veel doden geregistreerd worden en omdat onze grenzen ook wagenwijd openstaan, vormt versoepeling voor ons land een groot gevaar.
Als de regering binnenkort van plan is tot normalisatie over te gaan, kunnen we na Phagwa verwachten, dat het aantal besmettingsgevallen wederom drastisch zal toenemen.
De overheid dient daarom de avondklok voorlopig nog enige tijd te handhaven tot we een vaccinatiedekking van 85 procent hebben bereikt. Niet elke regering kan zich veroorloven lukraak te gaan versoepelen, maar moet juist voorzichtigheid betrachten bij het wijzigen van haar gezondheidsbeleid. Het afschaffen van de avondklok terwijl onze vaccinatiegraad nog erg laag is, zal ongetwijfeld leiden tot onnodige doden en meer overdrachten.