IMAGO SURINAME HERSTELLEN

HARD WERKEN OM TEKORTKOMINGEN TE CORRIGEREN

Suriname is sinds 1998 lid van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) en werd in 2001 voor het eerst door deze organisatie geëvalueerd. Naar aanleiding van de strategische tekortkomingen die de CFATF tijdens de eerste evaluatieronde had geïdentificeerd, heeft ons land in 2002 de Wet Strafbaarstelling Money Laundering aangenomen. In 2011 is ook de financiering van terrorisme in Suriname strafbaar gesteld. Landen die lid zijn van de CFATF, dienen de effectieve uitvoering van wettelijke, regelgevende en operationele maatregelen ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te bevorderen. Binnenkort zal Suriname weer door de evaluatie van de CFATF moeten en dat zal naar verwachting, ook diverse tekortkomingen aan het licht brengen. Deze zullen niet leiden tot blacklisting van ons land. Dit is een vaker gehoorde misvatting. Suriname zal wel een lijst ontvangen van zaken die volgens een bepaalde tijdslijn moeten worden aangepakt en opgelost.

Tijdens deze vervolgprocedure zal ons land dus hard moeten werken aan het bevorderen van de effectiviteit, de toepassing en handhaving van compliance richtlijnen. Er is de komende tijd dus heel veel werk te verzetten op compliance gebied, waarbij de gehele samenleving betrokken zal zijn. De impact van de National Risk Assessment (NRA) en de komende Mutual Evaluation van de CFATF op de economie van Suriname, werd vorige week breedvoerig besproken op de tweede editie van het Nationaal Compliance Congres.

Verschillende sprekers hebben op basis van hun vakgebied, hun kennis gedeeld met de deelnemers, zodat ons land ready is voor de evaluatie vanwege het CFATF.Het witwassen van geld is een gevolg van alle delicten die winst opleveren en is een wereldwijd probleem en ook in Suriname, geen vreemd gebeuren. Een NRA zal zorgen voor een methodische vaststelling en analyse, waarbij de ML (Money Laundering), FT (Financiering van Terrorisme), PF (Proliferatie) en C (Corruptie) dreigingen in Suriname (de gronddelicten die verband houden met ML), de kwetsbaarheden (de kansen die de dreigingen vergemakkelijken) en de daaruit voortvloeiende risico’s geïdentificeerd, beoordeeld, gemeten en geanalyseerd worden met het oog om deze dreigingen, kwetsbaarheden en risico’s te kennen, begrijpen en te mitigeren en illegale financiële geldstromen en transacties zoveel als mogelijk tegen te gaan. In een NRA worden de risico’s ook geprioriteerd bij het bestrijden van ML, TF, PF en C, en er behoort daarna een strategisch stappenplan uitgezet te worden met oogmerk de risico’s te mitigeren.

Suriname moet naast de aanbevelingen van de NRA, ook dealen met de onvoorwaardelijke veroordelingen die onlangs zijn uitgesproken door de kantonrechter tegen de verdachten in het welbekende Centrale Bank van Suriname en SPSB-schandaal. Door deze kwestie heeft Suriname wederom en zeer nadrukkelijk, een enorme imagoschade opgelopen.

Ook de veroordeling van de ex-minister van Financiën is een behoorlijke smet op onze reputatie en dit soort gebeurtenissen hebben een dusdanige schade aangericht, dat wij hard zullen moeten werken om ons imago te herstellen. Het wantrouwen dat er momenteel in het buitenland tegen Suriname heerst, moet langzaam maar zeker verdwijnen en dat kan slechts als we de juiste en integere mensen in de Centrale Bank en de commerciële valutabanken positioneren en ook verder ondersteunen. Als we een goede beurt maken bij de CFATF, zijn we al een eind op de goede weg na al de opgelopen imagoschade.

More
articles