Olieprijs op weg naar wekelijkse val

De olieprijzen breidden de verliezen op vrijdag uit en stevenden af op een wekelijkse daling, aangezien het vooruitzicht van een terugkeer van extra aanvoer uit Iran naar de markt, de angst voor een mogelijke verstoring van de aanvoer als gevolg van een Russische invasie van Oekraïne overschaduwde. Futures op ruwe Brent-olie daalden 65 cent, of 0,7%, tot USD 92,32 per vat om 07:25 GMT, een verlenging van een daling van 1,9% ten opzichte van de vorige sessie.

De Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe-futures daalden 71 cent, of 0,7%, tot USD 91,05 per vat, na een daling van 2% in de vorige sessie. Beide benchmarkcontracten bereikten maandag hun hoogste niveau sinds september 2014, maar stevenden af op hun eerste wekelijkse daling in negen weken te midden van berichten over een deal die vorm krijgt om het nucleaire akkoord van Iran uit 2015, met wereldmachten nieuw leven in te blazen.

Diplomaten zeiden dat het ontwerpakkoord een reeks stappen schetst die uiteindelijk zouden leiden tot het verlenen van vrijstellingen voor oliesancties. Dat zou ongeveer 1 miljoen vaten olie per dag terug op de markt brengen, maar de timing is onduidelijk.

“De neerwaartse druk op ruwe olie als gevolg van het vooruitzicht van een deal zal waarschijnlijk aanhouden, tenzij de partijen de laatste gespreksronde nog steeds in een impasse beëindigen”, zegt Vandana Hari, oprichter van oliemarktanalyseprovider Vanda Insights, in een notitie. De angstpremie voor ruwe olie in Oekraïne begint aan de randen te rafelen, voegde Hari eraan toe.

Toch verwachten analisten niet dat de prijzen op korte termijn veel zullen dalen, zelfs niet met het vooruitzicht van meer Iraanse olie, waarbij de Organisatie van Olie-exporterende Landen en bondgenoten, samen OPEC+ genaamd, moeite hebben om hun productiedoelstellingen te halen.

“Oliemarkten zijn kwetsbaar voor verstoringen van de bevoorrading, aangezien de wereldwijde olievoorraden bijna het dieptepunt van zeven jaar volgen en de reservecapaciteit van de OPEC+ in het geding komt vanwege de tegenvallende groei van het OPEC+-aanbod”, zei analist Vivek Dhar van de Commonwealth Bank (CBA). Nu de vraag naar olie zich ook herstelt naarmate het vliegverkeer en het wegverkeer aantrekken, ziet CBA dat Brent op korte termijn tussen USD 90 en USD 100 per vat zal houden en “vrij gemakkelijk” USD 100 zal overschrijden als de spanningen tussen Rusland en Oekraïne escaleren. Pro-Russische rebellen in Oekraïne beschuldigden regeringstroepen van het beschieten van een dorp op vrijdag, terwijl Russische media meldden dat meer infanterie- en tankeenheden terugkeerden naar hun bases in tegenstelling tot de westerse angst voor een op handen zijnde Russische invasie.

Bron: Reuters

More
articles