HPSG-overeenkomst met Suriname wordt nietig verklaard

In maart 2021 is tussen Suriname en het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) een overeenkomst getekend, waarbij HPSG zich verplichtte om een waterstofcentrale te financieren en te bouwen. Na realisatie hiervan zou Suriname van deze centrale 100 MW energie afnemen. De regering liet gisteren officieel in een persbericht weten, dat is gebleken dat door HPSG een onjuiste voorstelling van zaken was gegeven. Daarnaast is het Deense bedrijf elementaire verplichtingen uit de overeenkomst niet nagekomen en kan deze ook niet nakomen. “Op grond hiervan heeft Suriname de nietigheid van de overeenkomst ingeroepen. De verdere afwikkeling zal door de advocaat van Suriname ter hand worden genomen”, aldus de regering.

Na alle slechte publiciteit kon geconstateerd worden, dat de informatievoorziening tekort is geschoten en is overschaduwd door de negatieve reacties op het project. Desondanks ging de regering ervan uit, dat conform wat zij was overeengekomen met HPSG, zij de investeerders in de gelegenheid moest stellen om de financiering voor het einde van 2021 te realiseren. Naar verluidt is het de Denen niet gelukt om deze deadline te halen.

Onderzoek

Het Deense bedrijf HPSG, dat beweerde een groene waterstofcentrale te willen bouwen voor 7,7 miljard kronen in Suriname, lag sinds vorig jaar onder een vergrootglas. Het kantoor Danwatch had in samenwerking met Ekstra Bladet, een onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat een aantal zaken niet helemaal zuiver zijn. Er is ontdekt, dat achter deze groene zwendel zich cryptische bedrijfsconstructies verschuilen waaronder failliete vastgoedbedrijven.

Geheime afspraken tussen Suriname en het Deense bedrijf HPSG, lieten zien dat HPSG niet alleen een groene energiecentrale zou bouwen, maar Suriname ook een aantal gulle giften zou schenken, zoals waterstofbussen, veerboten, ambulances, overheidsgebouwen, renovatie van basisscholen en gezondheidscentra.

Experts spraken hun bezorgdheid uit over deze ‘cadeautjes deal’. Danwatch en Ekstra Bladet bleken de uitgelekte overeenkomsten in handen te hebben, waaruit naar voren kwam dat HPSG over een aantal clausules had onderhandeld, waardoor HPSG miljoenen investeringen van investeerders veilig zou kunnen stellen en vervolgens het bedrijf kon sluiten, zonder dat Suriname er echt iets aan zou kunnen doen. Dit blijkt uit een van de drie overeenkomsten die met behulp van een advocaat en partner van het advocatenkantoor DLA Piper, was opgesteld voor HPSG en de Surinaamse regering.

More
articles