Van Trikt veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf

De strafzaak tegen de gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt en zijn zakenpartner Ashween Angnoe van het accountantsbureau Orion, stond vandaag rond 15.30 uur op de rol.  Van Trikt en Angnoe zitten al twee jaar in voorarrest. Kantonrechter Maytrie Kuldipsingh deelde vlak voor de kerstdagen in 2021, aan verdachte Robert van Trikt (ex-governor van de Centrale Bank), en de medeverdachten in de Centrale Bankzaak Ashween Angnoe, Faranaaz Alibaks-Hausil en Ginmardo Kromosoeto mee, dat hun strafzaken tot 31 januari 2022 werden uitgesteld.  Hausil kreeg vanochtend drie jaar gevangenisstraf opgelegd en een boete van SRD 100.000 te vervangen door 10 maanden hechtenis. Kromosoeto werd vanmiddag veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar onder aftrek, een geldboete van SRD 150.000,- subsidiair twaalf maanden gevangenis. Dit vonnis is conform de straf die reeds eerder was geëist door de hoofdofficier van justitie Cynthia Klein. De ex-governor kreeg zojuist acht jaar gevangenisstraf en een boete van SRD 500.000 subsidiair of 16 maanden hechtenis. De rechter heeft hem schuldig verklaard aan overtreding van de Anticorruptiewet, verduistering, valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet Money Laundering.

Irvin Kanhai zei vorige week in een radiointerview, dat er een jaar lang een gerechtelijk vooronderzoek is geweest. Alles was volgens de advocaat al behandeld. Volgens hem worden advocaten vreselijk gefrustreerd door de wijze waarop zittingen in dit land gaan. “Niet alleen bij de zitting van Van Trikt merk ik dit, ook bij andere zittingen‘’, aldus Kanhai. Eerder in het requisitoir zei de hoofdofficier van justitie, dat de strafeis tegen Van Trikt gewijzigd zou worden van twaalf jaar naar tien jaar, dit omdat de hoofdofficier een wijziging had aangebracht in de aanvulling van het strafbare feit ‘deelneming aan een criminele organisatie’. De strafeis tegen Angnoe bleef toen ongewijzigd.  Kanhai verklaarde eerder, dat in de zaak van zijn cliënt, er ‘’zware politieke beïnvloeding’’ is. Nadat Van Trikt was aangehouden, heeft een zakenman als lid van de RvC, gefêteerd op basis van hetzelfde project Lagarde. Dat was op 26 februari 2020 na de aanhouding van Van Trikt, zoals het Openbaar Ministerie reeds heeft bevestigd, nog een betaling in verband met project Lagarde is gedaan aan de gewezen minister van Financiën ad SRD 143 miljoen.

Kanhai heeft altijd volgehouden, dat zijn cliënt nimmer nadelige contracten heeft afgesloten. Dit is ook bevestigd door het onafhankelijk rapport van Kroll.

 

More
articles