Miljoenen routinevaccinaties gemist tijdens pandemie

Volgens een analyse van verzekeringsclaims door Avalere, een adviesbureau in de gezondheidszorg, hebben volwassenen en adolescenten meer dan 37 miljoen routinematige vaccinaties gemist tijdens de covid-pandemie. Het bedrijf vergeleek de maandelijkse claims van januari 2020 tot en met juni 2021 met baselines van 2019. Uit de analyse bleek dat de maandelijkse claims gemiddeld met 32% waren gedaald voor volwassenen en 36% voor adolescenten in vergelijking met 2019. Vaccinaties zijn in maart 2021 even gestegen, maar bleven verder consequent in alle markten achter bij het niveau van 2019. Naast griep en HPV, omvatten vaccinaties die in de analyse werden bijgehouden hepatitis, waterpokken en gordelroos, BMR (bof, mazelen en rubella), meningokokken, pneumokokken en Tdap (tetanus, difterie en kinkhoest).

Kinderen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef brachten vorig jaar ook een rapport uit, waarin 23 miljoen kinderen in 2020 hun basisvaccins tegen ziektes als mazelen, hersenvliesontsteking of polio hebben gemist. De covid-pandemie gooide roet in het eten en dreigt nu een hele generatie kinderen te benadelen.  Sommige van deze kinderen liepen een opvolgvaccin mis, maar wat de WHO en Unicef nog het meest zorgen baart, is dat 17 miljoen kinderen geen enkel vaccin hebben ontvangen in 2020.

De meeste van hen leven in conflictgebieden, in afgelegen dorpen of in sloppenwijken waar de basisgezondheidszorg zo goed als volledig stil is gevallen tijdens de pandemie. “Zelfs nu landen schreeuwen om covid-19-vaccins, zien we een enorme terugval in de andere vaccinaties, waardoor kinderen het risico lopen op erge maar te voorkomen ziekten zoals mazelen, polio of meningitis”, zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. “Uitbraken van deze ziekten zouden catastrofaal zijn voor gemeenschappen die al strijden tegen covid-19, waardoor het urgenter is dan ooit om te investeren in vaccinatie bij kinderen en ervoor te zorgen dat elk kind wordt bereikt.”

Onbeschermd

De officiële cijfers die de twee organisaties reeds in juli 2021 hebben vrijgegeven, zijn niet fraai. Veel kinderen misten door covid een opvolgvaccin, maar de groep kinderen die zelfs hun eerste dosis niet heeft gekregen is nog veel groter. Zij zijn compleet onbeschermd tegen ziekten die ondertussen perfect te voorkomen zijn. In vergelijking met 2019 zijn er 3,5 miljoen kinderen die hun eerste dosis van het vaccin tegen difterie (kroep), tetanus en kinkhoest (DTP-1) niet hebben gekregen, terwijl er 3 miljoen minder kinderen werden ingeënt tegen mazelen.

Bron: Ips

More
articles