Hausil veroordeeld tot 3 jaar cel

Kantonrechter Maytrie Kuldipsingh, heeft vandaag vonnis gewezen in de strafzaak tegen Faranaaz Alibaks-Hausil, ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hausil is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van SRD 100.000 te vervangen door 10 maanden hechtenis. Hausil kan binnen 14 dagen hoger beroep aantekenen tegen het vonnis. Volgens Kuldipsingh is bewezen dat de Centrale Bank van Suriname ernstige financiële gevolgen heeft geleden door de handelingen van Hausil.

De hoofdofficier had in augustus 2021 aan de kantonrechter gevraagd, Hausil te veroordelen conform de voorgestelde strafeis van vier jaar cel onvoorwaardelijk en een boete tot een totaal van SRD 100.000, subsidiair 10 maanden hechtenis en haar gevangenhouding. Haar raadslieden Murvin Dubois en Raoul Lobo hadden al eerder in hun verweer aangehaald, dat hun cliënt strafrechtelijk zaken wordt verweten, zonder dat daar enig wettig bewijsmiddel tegen is geleverd. Dubois en Lobo stelden, dat er ongefundeerde conclusies zijn getrokken tegen hun cliënt. Beide advocaten hebben bij elke zitting voor vrijspraak van hun cliënt gepleit. Hausil heeft meerdere malen in de rechtszaal verklaard onschuldig te zijn.

Feiten en omstandigheden

De raadsmannen van Hausil hebben op 29 juni 2021 in hun pleidooi aangehaald, dat er tijdens dit proces meerdere malen is gevraagd, waarom in het bijzonder Soekhnandan niet net als Hausil is opgesloten. ‘’Het Openbaar Ministerie had de twee directeuren altijd op een voetstuk geplaatst en er waren zoveel redflags tegen hen. Ondanks al deze redflags konden zij vrijuit gaan en er werden nooit kritische vragen gesteld, noch door het Openbaar Ministerie, noch de politie’’, aldus Lobo. Volgens hem hebben Orie en Soekhnandan alles gedaan om niet in het gevang te geraken. “Deze medeverdachten hebben er alle belang bij gehad om vrij als een vogel rond te vliegen”, zei Lobo die met name Soekhnandan bedoelde, die allerlei bezwarende verklaringen heeft afgelegd tegen zijn cliënt en die zijn ook in het pleidooi opgesomd. De geloofwaardigheid over deze verklaringen liet toen volgens Lobo, te wensen over en nu de twee directeuren buiten functie zijn gesteld, is het plaatje volgens de jurist, ‘’compleet’’.  De hoofdofficier liet op donderdag 29 juli in haar repliek weten, dat naar oordeel van de vervolging, zijn door de verdediging geen strafrechtelijke feiten en omstandigheden aangedragen op grond waarvan de vervolging zou moeten overgaan tot verdachtmaking van de gewezen directieleden. “Ook in de fase van het gerechtelijk vooronderzoek heeft de rechter-commissaris daartoe geen aanleiding gegeven. Daarnaast heeft de Centrale Bank ook geen aangifte gedaan ten aanzien van enig strafbaar feit tegenover deze directieleden. Er zijn vooralsnog geen omstandigheden aangetoond, waaruit zou moeten blijken dat er enig gebrek is aan de getuigenverklaringen van Soekhnandan en Orie. Deze personen zijn bij de rechter-commissaris (RC) gehoord als getuigen. Naar verluidt, zijn de verklaringen van ex-governor en medeverdachte Robert van Trikt, ook in lijn met wat de gewezen directieleden al bij de RC hebben verklaard. Het OM heeft naar aanleiding van deze verklaringen, ook de voortvluchtige ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad gehoord in 2019.

 

More
articles