NATIONALE VEILIGHEID??

Er is iets goed mis met onze nationale veiligheid. Vraag aan burgers in de stad of in het binnenland, hoe het zit met de veiligheid in hun gebieden en dan krijg je een eensluidend antwoord. Unaniem zijn we het erover eens, dat je in stad en binnenland, je niet veilig kan voelen als je op straat, in je huis, op de wegen en rivieren, kan worden overvallen en beroofd met alle nare gevolgen van dien. Een binnenlandbewoner meldde laatst in een interview via een lokale zender, dat je zelfs op een rivier in het achterland, kan worden overvallen en beschoten. Rovers in het achterland gaan meedogenloos tekeer en schromen er niet voor slachtoffers ernstig of dodelijk te verwonden.

Maar ook in de districten overvallen niet plaatselijke bewoners anderen en dringen huizen binnen en dienen fors geweld toe bij de berovingen. Supermarkteigenaars worden overvallen en vreselijk mishandeld door vaak jeugdigen van nog geen 20 jaar. Weer anderen maken gebruik van voertuigen die ze naar de plaats van de roofoverval brengen. Geld, sieraden, mobiele telefoons en andere spullen van waarde die gemakkelijk en snel kunnen worden weggevoerd, daar komen ze voor. Als je niet thuis bent, mag je van geluk spreken, want meestal blijf je als slachtoffer zwaar gehavend achter. Maar het is toch de taak van de overheid en vooral de politie, om ons allen te beschermen? Het antwoord hierop is zonder enige twijfel ja. En toch is het treurig gesteld met deze bescherming en komt die veel te laat, wanneer de hulp wordt ingeroepen. De minister van Justitie en Politie schijnt aan handen en voeten gebonden, als het gaat om een snellere en betere bescherming van de bevolking door met name de politie. Veel te veel politieambtenaren worden nu ingezet ter bescherming van hoogwaardigheidsbekleders en ex-bewindslieden en er is zeer onvoldoende geld om meer manschappen gereed te maken die het volk zouden moeten beschermen.

En toch kan deze situatie die voor velen levensgevaarlijk en zelfs levensbedreigend kan zijn, niet zo voortduren. We hebben in eerdere edities geschreven over een goed werkend veiligheidsplan voor stad en district. We hebben zo de indruk dat een dergelijk plan verouderd is en moet worden aangepast aan deze tijd, waarbij de criminaliteit een ernstige verruwing heeft ondergaan.

De regering die mandaat heeft gekregen in mei 2020, heeft tot taak aan een dergelijk plan te gaan werken en het ook goed toe te passen. Op deze voet van onveiligheid in stad en district voortgaan, is voor Keerpunt een NO GO. Hopelijk ziet de regering dat ook in en is bereid de juiste stappen te ondernemen. Blijft ze talmen, dan zullen er meer doden vallen, zoals het vorige weekend, toen een burger ter bescherming van have en goed, gepaste stappen ondernam tegen het gespuis.

More
articles