COVID-19-VRAAGSTUK ENORM

De wereld is nog lang niet af van het Covid-19-virus en de daaruit voortgevloeide varianten. Ofschoon landen als Spanje, Denemarken, Finland en het Verenigd Koninkrijk, besloten hebben de maatregelen te versoepelen of helemaal te schrappen, lopen de dagelijkse besmettingen op. Vele tienduizenden worden dagelijks in deze landen positief bevonden en toch besluit men te versoepelen. Ook in Brazilië lopen de besmettingen weer fors op, vooral in de grote steden São Paulo en Rio de Janeiro.

Ook valt er een stijging in het aantal doden te bespeuren. Vaccineren en nog eens vaccineren wordt nog steeds gepropageerd in de voormelde landen. Dat de vaccinaties tegen Covid-19 en de Delta-variant vruchten hebben afgeworpen, staat buiten kijf. En nog steeds is het zo, dat de vaccinaties een be-hoorlijke bescherming bieden tegen ernstige ziekte na een Covid-19 of een Delta-infectie te hebben opgelopen. Nu is gebleken dat het zelfs noodzakelijk is een derde inenting, de zogeheten booster, te nemen om het immuunsysteem tegen deze infecties te verstevigen. Inmiddels is de Omicron-variant ook opgedoken in Zuidelijk Afrika en heeft zich ook goed verspreid over deze planeet. De Omicron-variant is vele malen besmettelijker dan Covid-19 en Delta, maar maakt volgens bevindingen in het buitenland, minder ziek. Althans, dat zijn de meest recente gegevens die over deze variant bekend zijn. Omicron heeft zich nauwelijks aangediend, of er schijnt nu nog een andere variant te zijn opgedoken die met BA.2 wordt aangeduid en al in 40 landen is waargenomen. Het is dus naïef te denken, dat we snel van Covid-19 en zijn varianten af zijn. We mogen wereldwijd juist verwachten dat er nog meer varianten zullen ontstaan en maar hopen, dat ze niet zo dodelijk zullen zijn als de Delta-variant en er genoeg geneesmiddelen zullen zijn om ons te beschermen.

De jongste berichten geven aan, dat snellere versoepelingen het aantal besmettingen wereldomvattend wederom doet versnellen, als ware het een aangewakkerd vuur dat snel om zich heen grijpt. Ook in Suriname loopt het aantal positieve besmettingen fors op, maar gelukkig niet het aantal ziekenhuisopnames en IC-bezettingen. Maar er  zit volgens Keerpunt, toch een addertje onder het gras. Doordat de Omicron-variant ook hier slachtoffers maakt en de verschijnselen na een besmetting veel hebben van een griep, denken velen de ziekte thuis te kunnen uitzitten en daarvoor slechts paracof of paracetamol en vitamines te gebruiken, zonder zich te laten testen bij bijvoorbeeld het BOG. De patiënt speelt naar onze mening, Russion roulette met zijn gezondheid en zijn eventuele huisgenoten en vooral als die onderliggende ziekten hebben die fataal kunnen uitpakken. Het blijft daarom van belang te blijven testen bij een instantie van volksgezondheid. De overheid dient naar onze mening, de mensen voortdurend op te roepen om bij ziekteverschijnselen met betrekking tot Covid-19, Delta en Omicron, geen eigen dokter te gaan spelen, maar medische hulp in te roepen om grote ellende te voorkomen. Ook in Nederland kon op de vrijdag gemeld worden, dat het aantal Covid-19 besmette personen vele malen hoger ligt dan werd aangenomen en vermeld, omdat er duizenden in thuisisolatie vertoeven die als zuurstofbehoevend worden aangemerkt. Deze mensen zouden in het begin van de pandemie in 2020, in het ziekenhuis zijn beland, maar ondervinden momenteel hulp thuis en liggen aan de beademingsapparatuur. Het Covid-19-vraagstuk is in Nederland dus nog levensgroot, alleen minder zichtbaar en voelbaar in de ziekenhuizen. Ook in ons land zijn er vele honderden die thuis aan het uitzieken zijn, waarbij een aantal de beschikking heeft over een mobiel beademingsapparaat. Dus ook in ons land zijn we verre bevrijd van Covid-19, Delta en Omicron. De overheid dient daarom nog steeds en intensiever, de nadruk te blijven leggen op het vaccineren en ook moet ze nauwgezet aangeven, wanneer de volgende partijen vaccins van het merk Pfizer binnenkomen, waardoor mensen die nog een booster moeten ontvangen, zich sneller en talrijker zullen aanmelden voor de inenting. Het volledig versoepelen zoals ze dat thans in Nederland propageren, zal bij ons een volledig foute beslissing zijn, al is dat in economisch opzicht wel begrijpelijk.

More
articles