PAHO-directeur: ‘Aanhoudende covid-pandemie bedreigt ontwikkeling kinderen’

‘’Terwijl de covid-uitbraak zijn derde jaar in Amerika bereikt, missen miljoenen kinderen routinematige vaccinaties, waardoor landen het risico lopen twee decennia aan immunisatievooruitgang te verliezen’’, waarschuwde de directeur van de Pan American Health Organization (PAHO), dr. Carissa F. Etienne.

“Landen zien uitbraken van ziekten waaronder mazelen in Brazilië en difterie in Haïti en de Dominicaanse Republiek, die jarenlang onder controle waren”, zei dr. Etienne vandaag tijdens een mediabriefing.

Deze week meldden landen het hoogste aantal wekelijkse gevallen sinds het begin van de pandemie – meer dan 8 miljoen. Het aantal sterfgevallen steeg ook met 37 procent ten opzichte van de vorige week tot 18.000. Naarmate meer mensen van alle leeftijden besmet raken, benadrukte de PAHO-directeur dat hoewel ziekenhuisopnames en ernstige gevallen vaker voorkomen bij kinderen met reeds bestaande ziekten, zoals diabetes en astma, de meeste kinderen herstellen. Tegelijkertijd missen kinderen echter nog steeds hun reguliere doktersbezoeken en velen blijven buiten het klaslokaal, wat hun sociale, mentale en fysieke welzijn in gevaar brengt. “Voor sommige kinderen zijn scholen een veilige haven om te leren, te socializen, geestelijke gezondheidszorg en een voedzame maaltijd te krijgen”, zei dr. Etienne.

Zij vroeg ouders en verzorgers om hun kinderen naar reguliere medische afspraken te brengen en drong er bij landen op aan, ervoor te zorgen dat deze diensten open en beschikbaar zijn. “Landen moeten routinevaccinaties zien voor wat ze zijn: essentieel. Deze diensten waren van cruciaal belang vóór de pandemie en ze blijven centraal staan, zodat onze kinderen niet verder in gevaar komen”, zei dr. Etienne. Zij riep ook de ministeries van gezondheid, onderwijs en sociale bescherming op om samen te werken “om zoveel mogelijk van onze kinderen veilig terug naar school te brengen”.

PAHO heeft gedetailleerde richtlijnen gepubliceerd om de terugkeer naar school te vergemakkelijken. Dr. Etienne zei dat “door het promoten van het dragen van maskers op scholen, bevorderen van sociale afstand en te zorgen voor voldoende ventilatie, de scholen veilig kunnen heropenen”. Als het gaat om het vaccineren van gezonde kinderen tegen Covid-19, benadrukte dr. Etienne dat landen er eerst voor moeten zorgen dat de dekking onder groepen met het hoogste risico op de ziekte en overlijden als gevolg van covid, hoog is. Terwijl twaalf landen en gebieden in Amerika de WHO-vaccinatiedoelstelling van 70 procent al hebben bereikt, hebben veel landen, vooral in het Caribisch gebied, nog steeds een lage dekking onder risicogroepen zoals ouderen en gezondheidswerkers.

‘’In landen waar kwetsbare groepen al zijn beschermd en waar mogelijk aanvullende vaccinvoorraden beschikbaar zijn, moeten landen echter de voordelen overwegen van het vaccineren van kinderen om de overdracht van SARS-CoV-2 verder te verminderen”, stelde dr. Etienne.

De PAHO-directeur riep landen ook op om prioriteit te geven aan het verzamelen van data over Covid-19. “Meer dan ooit hebben we gegevens nodig over hoe dit virus verschillende leeftijden, geslachten, groepen en geografische gebieden treft”, zei ze. Dit zal landen in staat stellen hiaten te identificeren en middelen te richten op degenen die ze het meest nodig hebben. Wat betreft de covid-situatie in de regio Noord-Amerika, zijn de gevallen in de Verenigde Staten de afgelopen week met ongeveer 1 miljoen afgenomen, maar in veel van de zuidelijke staten van Mexico, zijn nieuwe infecties verdrievoudigd.

Belize rapporteerde de hoogste percentages nieuwe infecties in Midden-Amerika, hoewel de infecties ook in Honduras en Costa Rica toenemen. Het aantal covid-gevallen neemt ook toe in Zuid-Amerika, met pieken in Argentinië en Brazilië, evenals hoge aantallen infecties in Paraguay, Guyana, Bolivia, Peru en Ecuador. In het Caribisch gebied werden aanzienlijke stijgingen van infecties gemeld in Haïti en Martinique.

More
articles