Ongeverifieerde informatie rond vernietiging vaccinvoorraad

Samenleving betaald geld om onjuiste informatie te lezen

De informatie met betrekking tot het vernietigen van covid-vaccins die onlangs werd gepubliceerd door een lokaal dagblad, berust niet op waarheid.  Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, weet hij niet wie deze informatie heeft verstrekt, maar de aantallen die daar zijn genoemd, zijn niet in overeenstemming met de realiteit. “We hebben al eerder problemen gehad met dit dagblad, want het is niet normaal dat een krant ongeverifieerde informatie wereldkundig maakt of zelfs nieuwswaardig vindt. Er wordt aangegeven in het artikel, dat er 17600 doses Astra-Zeneca- en 7600 Pfizer-vaccins vernietigd zullen worden. Op dit moment hebben wij in voorraad bij het Nationaal Immunisatie Programma (NIP) 9930 AstraZeneca- en 1074 doses Pfizer-vaccins.

‘’Volgens de krant, zouden er 7600 vaccins in voorraad zijn en vernietigd worden, vanwege het feit dat zij in februari 2022 zullen vervallen”, aldus Ramadhin. De bewindsman heeft met deze informatie geprobeerd duidelijkheid te verschaffen, dat de vaccins pas  op 28 februari zullen vervallen, maar dat de indruk wordt gewekt door de krant, dat de overheid eind januari of begin februari over zal gaan tot het vernietigen van deze voorraad vaccins. De manier waarop deze krant bepaalde artikelen naar buiten brengt, is voor de bewindsman ongeloofwaardig en hij vindt het jammer, want de journalisten van de bewuste krant hebben vaker contact gemaakt met de minister, maar in dit geval hebben zij niet getracht om de informatie te verifiëren. De indruk wordt nu gewekt bij Ramadhin, alsof de journalisten selectief bellen voor bepaalde

onderwerpen, terwijl het juist gewaardeerd zou worden als zij duidelijk zouden aangeven, uit welke hoek de informatie komt, zodat de juiste informatie gedeeld kan worden met de samenleving. “Er staat ook niet wie de schrijver van het artikel is. Daarom heb ik gisteren ook gelijk de aantallen laten checken. De krant begrijpt toch wel dat er nog steeds een lage vaccinatiebereidheid is in ons land en dat de regering zo verantwoordelijk is, dat als iets vervallen is, dat wij die moeten vernietigen.

De discussie die gevoerd moet worden is, dat het jammer is dat vaccins vernietigd moeten worden, terwijl er zoveel zijn.

Ik weet niet met welke bedoeling dit soort berichten worden gelanceerd, maar de krant maakt zich wel belachelijk hiermee. Ik vind het jammer dat de samenleving vertrouwen heeft in zo een medium en daarbij nog geld betaald om onjuiste informatie te lezen. Wanneer je een nieuwsblad of een krant koopt, dan verwacht je dat er daarin informatie staat waarop je kunt rekenen, maar het is al zo vaak voorgekomen dat ik mij afvraag of het wel nog zin heeft om die krant te lezen. Als ik nu een bericht lees van dit medium ga ik me nu afvragen of ik het moet geloven”, zegt de minister. Tot slot zegt Ramadhin, dat hij zich vaker persoonlijk beschikbaar heeft gesteld voor transparante informatie aan journalisten. Zij kunnen hem vaker contacten en dat geldt ook voor de directeur van Volksgezondheid en anderen die verantwoordelijk zijn voor het vaccinatieprogramma.

More
articles