De Russische president Vladimir Poetin heeft gezworen de banden met Latijns-Amerikaanse partners te versterken in een reeks telefoontjes naar zijn tegenhangers in Cuba en Venezuela in een tijd waarin de spanningen met de Verenigde Staten boven Oekraïne hoog opliepen.
De gesprekken kwamen te midden van vragen of Moskou zou proberen zijn militaire aanwezigheid op het westelijk halfrond te versterken om de druk die het voelt van de VS en zijn NAVO-alliantie in Oost-Europa, te compenseren. Poetin sprak maandag telefonisch met de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel. Het Kremlin noemde de besprekingen een “diepgaande uitwisseling van meningen over bilaterale samenwerking op het gebied van handel, economie en investeringen” en het Cubaan-se presidentschap noemde de parlay “een hartelijk en vruchtbaar telefoongesprek”.
“De president van Cuba bedankte Rusland voor de humanitaire hulp aan de republiek, ook in het kader van de bestrijding van Covid-19”, aldus het Kremlin. “De presidenten bespraken verdere coördinatie van de acties van Rusland en Cuba in de internationale arena in overeenstemming met de principes van strategisch partnerschap en de tradities van vriendschap en wederzijds begrip.” De twee mannen “herbevestigden ook hun engagement om de bilaterale betrekkingen te versterken en kwamen overeen om de contacten op verschillende niveaus te intensiveren”.
Cuba herhaalde Díaz-Canels dankbaarheid voor Russische hulp tijdens de pandemie, evenals zijn wederzijdse wens om de betrekkingen met Moskou uit te breiden. “Beide leiders beoordeelden de uitstekende staat van de betrekkingen tussen de twee landen en bespraken de toekomstige ontwikkeling van bilaterale samenwerking op verschillende gebieden”, aldus het kantoor van Díaz-Canel. “Ze wisselden ook van gedachten over internationale en regionale kwesties.”
De ontmoeting kwam slechts enkele dagen nadat Poetin sprak met een andere vriend op het westelijk halfrond, de Venezolaanse president Nicolás Maduro.
Hun discussie donderdag “behandelde actuele kwesties van Russisch-Venezo-laanse samenwerking en de implementatie van gezamenlijke projecten in handel, economie, energie en andere sectoren”, evenals samenwerking bij het tegengaan van de verspreiding van Covid-19, aldus het Kremlin.
Poetin en Maduro “herbevestigden ook hun inzet voor nauwe coördinatie in internationale aangelegenheden in overeenstemming met de principes van strategisch partnerschap die ten grondslag liggen aan de bilaterale betrekkingen”.
Terwijl Venezuela net als Cuba te maken kreeg met Amerikaanse sancties en Poetin zelf werd bedreigd door Washington en op de zwarte lijst stond vanwege de crisis in Oekraïne, sprak de Russische leider “zijn niet aflatende steun uit voor de inspanningen van de Venezolaanse autoriteiten om de soevereiniteit van het land te versterken en zijn sociaaleconomische ontwikkeling”.
Maduro bedankte net als Díaz-Canel, Putin voor de steun van Rusland bij het beperken van de schade die is aangericht door Covid-19 en de twee prezen de ontwikkeling van hun betrekkingen, waaronder “vooruitgang op het gebied van onder meer economische, militaire en gezondheidskwesties”, aldus Venezuela.
De Russische leider van zijn kant, “betuigde al zijn steun en multidimensionale steun ter verdediging van de soevereiniteit en bij het nastreven van de ontwikkeling van Venezuela”.
Het Kremlin zei dat “de twee presidenten ermee instemden om de contacten op verschillende niveaus te intensiveren en het kantoor van Maduro zei, dat hij is uitgenodigd in Rusland” om de samenwerking tussen de twee landen te verdiepen.
In een tweet na de dialoog zei Maduro dat hij en Poetin “uitwisselden over kwesties die verband houden met de bestaande samenwerking op verschillende strategische gebieden op het hoogste niveau, een relatie die wordt versterkt door de onbreekbare unie van onze volkeren”.
Moskou heeft goede betrekkingen onderhouden met linkse leiders in Latijns-Amerika sinds de Koude Oorlog, toen de Sovjet-Unie banden probeerde te smeden met anti-imperialistische bewegingen die probeerden terug te dringen tegen het Amerikaanse interventionistische beleid in de regio.
De samenwerking met Cuba onder leiding van communisten bleek bijzonder noodlottig, aangezien een plan om kernwapens op het eiland in te zetten, leidde tot de Cubacrisis in 1961.
De impasse eindigde toen de Sovjet-Unie het besluit om dergelijke wapens naar Cuba te sturen terugdraaide en de VS hun eigen wapensystemen terugtrokken dichter bij de grenzen van de USSR in Turkije. Dergelijke middellangeafstandsraketten werden later door beide partijen verboden krachtens het Intermediate-range Nuclear Forces (INF)-verdrag van 1987.
Maar in 2019 schrapte de regering van voormalig president Donald Trump de overeenkomst en beschuldigde Moskou ervan in strijd te zijn.
De VS begonnen al snel met de ontwikkeling van nieuwe raketten die onder de al lang bestaande overeenkomst aan beperkingen zouden zijn onderworpen en Russische functionarissen hebben hun bezorgdheid geuit dat dergelijke wapens opnieuw hun weg naar Oost-Europa zouden vinden, waar de VS al geavanceerde verdedigingssystemen in Roemenië en Polen hebben opgesteld waar Moskou in NAVO-staten tegen is.
Dit geschil heeft opnieuw internationale aandacht gekregen toen Rusland naar schatting 100.000 troepen verzamelde aan zijn grens met Oekraïne, dat lidmaatschap van de NAVO heeft gezocht ondanks de bezorgdheid van Moskou over de verdere uitbreiding van het blok naar het oosten.
Te midden van de bezorgdheid dat militaire actie op handen is, heeft de regering van president Joe Biden gedreigd met strenge sancties tegen het Russische leiderschap en de militaire hulp aan Oekraïne verdubbeld, waardoor het Kremlin verder verbolgen is en dreigt met wederzijdse maatregelen.
De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergey Ryabkov, die eerder deze maand werd gevraagd of dergelijke maatregelen Russische militaire uitzendingen naar Cuba en Venezuela zouden kunnen omvatten, vertelde verslaggevers dat een dergelijke optie niet kan worden uitgesloten.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan en de perssecretaris van het Pentagon, John Kirby, noemden de opmerkingen van Ryabkov allemaal “een blunder”.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov vertelde verslaggevers vrijdag dat het onderwerp werd aangeroerd toen hij Blinken ontmoette voor besprekingen in Genève.
En terwijl de Russische ambassadeur in Caracas, Sergey Melik-Bagdasarov, op het YouTube-kanaal Soloviev. Live vertelde, dat de grondwet van Venezuela het land niet toestaat buitenlandse militaire bases te huisvesten, zei hij dat het Latijns-Ameri-kaanse land Moskou “absoluut” zou steunen als de spanningen met Washington verslechteren.
“Vanaf de allereerste minuten van de hysterie die werd aangewakkerd door de woorden van de Russische viceminister van buitenlandse zaken Sergey Alexeyevich Ryabkov, in het Westen en de Verenigde Staten, krijg ik telefoontjes van Venezolaan-se politici en kabinetsleden”, zei Melik-Bagdasarov.
“Ik heb ontmoetingen met hen gehad en ze hebben hun ondubbelzinnige steun toegezegd, aangezien ze dat hebben meegemaakt en het samen met ons doormaken. Het is deze vorm van ongekende druk die gepaard gaat met illegale beperkende maatregelen, laster en vervolging in de internationale arena, samen met alle drukmiddelen die onze westerse tegenhangers ter beschikking staan”, voegde de gezant eraan toe.
“Ze zien het allemaal onder ogen, dus ze zijn zich er terdege van bewust dat de betrekkingen tussen onze landen de mogelijkheid hebben om verder te versterken.” Terwijl Washington zich voorbereidt op mogelijke vijandelijkheden in Oost-Europa door diplomaten in Kiev terug te roepen, zal de regering-Biden zich later dit jaar ook concentreren op haar Latijns-Amerika-beleid, aangezien het de bedoeling is dat de Summit of the Americas in juni in Los Angeles wordt gehouden.
Een hoge regeringsfunctionaris vertelde donderdag aan verslaggevers dat er nog geen beslissing is genomen over het al dan niet uitnodigen van Cuba, Venezuela of mede-links geleide Nicaragua, dat ook onderworpen is aan een aantal Amerikaanse sancties.
Gezien de kritiek van Washington op de politieke systemen van het trio, liet de functionaris doorschemeren dat ze zouden kunnen worden uitgesloten. “Ik denk dat de uitgangspunten zijn dat we ernaar uitkijken om de democratisch gekozen leiders van de Organisatie van Amerikaanse Staten op de top te verwelkomen”, zei de functionaris.
In tegenstelling tot de VS in Europa, heeft Rusland geen formele militaire installaties op het westelijk halfrond, maar de groeiende invloed van Moskou in Latijns-Amerika heeft zich gemanifesteerd in een robuuste defensiesamenwerking. Venezuela heeft vooral zijn militair-technische betrekkingen met Rusland uitgebreid.
Slechts een maand voor de politieke crisis die in januari 2019 in Caracas uitbrak toen de door de VS gesteunde oppositieleider Juan Guaidó het presidentschap van Maduro uitdaagde, hielden Rusland en Venezuela gezamenlijke militaire oefeningen die destijds kritiek kregen van de regering-Trump.
Steun van Rusland en Cuba is van cruciaal belang geweest voor de regering van Maduro die al drie jaar aan de macht is, ondanks pogingen van rivalen om hem ten val te brengen, onder meer door een mislukte staatsgreep in april 2019 onder leiding van Guaidó en een mislukte inval in mei 2020 door Amerikaanse particuliere militairen en Venezolaanse dissidenten.
Het is drie jaar geleden sinds het presidentiële geschil dat de internationale gemeenschap verdeelde, en maandag heeft Maduro gezworen zich te blijven verzetten tegen het Amerikaanse beleid.
“Het zijn drie jaar imperialistische agressie geweest van schade aan de mensen; ook drie jaar van een prachtige eenheid, strijd, strijd en overwinning!
Verzet en vechten is onze grote toewijding”, tweette Maduro. “Ze zullen de mars van een volk niet stoppen met hun geweten dat wakker is om nooit verslagen te worden!”
Bron: www.newsweek.com