32 SAO-cursisten ontvangen certificaat

De Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), een werkarm van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J), heeft op vrijdag 21 januari in Saramacca aan 32 cursisten een certificaat uitgereikt voor het succesvol afronden van de vaktrainingen Elektro huisinstallatie en Textiele werkvormen. Dit project is uitgevoerd in het kader van het Basic Needs Trust Fund (BNTF)-9 project: ‘Van grassroot tot ondernemer en het om-, her- en bijscholen van werklozen en werkzamen’. Het project is gefinancierd door de Caribbean Development Bank (CDB) en heeft als doel het versterken en/ of bijbrengen van de nodige hard skills en soft skills van voornamelijk werkloze jeugdigen teneinde hun kansen op het vinden van een baan te vergroten, hetzij als ondernemer of als werknemer.

Jaswant Doekharan, projectmanager BNTF, vindt het positief dat Saramacca is aangedaan voor het verzorgen van extra trainingen. Hij benadrukt het belang van scholing en herscholing van jongeren met het oog op het ondernemen. ‘’De cursisten hebben vakkennis opgedaan die zij in de praktijk verder kunnen ontwikkelen. Ze kunnen nu een toekomst opbouwen’’, zegt Doekharan. Ook een aantal vrouwen heeft de vaktraining Elektro huisinstallatie met succes doorlopen. Doekharan benadrukt dat ongeveer 50 procent van de cursisten die binnen het BNTF-9 project een certificaat heeft ontvangen, vrouw is.

SAO-directeur Joyce Lapar, zegt dat middels dit project het ministerie van AW&J de mogelijkheid heeft geboden aan jongeren om kosteloos een training te volgen. De trainingen zijn gestart in Paramaribo en zijn in meerdere districten verzorgd. De SAO heeft ingespeeld op de interesse vanuit het districtscommissariaat Saramacca voor SAO-vaktrainingen. Deze vaktrainingen bevatten veel praktijk, waardoor de cursisten ervaring kunnen opdoen en hun vaardigheden kunnen ontwikkelen. Zij kunnen een eigen onderneming starten en hun positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Lapar is ingenomen met het feit dat Arsomedjo Chavelly van de training Textiele werkvormen, zelf haar kleding heeft vervaardigd voor de certificaatuitreiking. Directeur Lapar heeft de jongeren aangemoedigd om zich te blijven ontwikkelen om hun positie in de maatschappij te verbeteren.

More
articles