Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft zijn wereldwijde groeiprognose voor dit jaar naar beneden bijgesteld, aangezien toenemende gevallen van Covid-19, verstoringen van de toeleveringsketen en de hogere inflatie het economisch herstel belemmeren. In zijn vertraagde World Economic Outlook-rapport, dat dinsdag werd gepubliceerd, stelt IMF dat het verwacht dat het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) zal verzwakken van 5,9 procent in 2021 tot 4,4 procent in 2022 – waarbij het cijfer voor dit jaar een half procentpunt lager is dan eerder geraamd.
“De wereldeconomie betreedt 2022 in een zwakkere positie dan eerder werd verwacht”, aldus het rapport, dat benadrukt dat deze positie te wijten is aan “neerwaartse verrassingen”, zoals de opkomst van de Omicron-variant en de daaropvolgende marktvolatiliteit sinds de voorspelling van oktober. De herziene vooruitzichten worden geleid door afwaarderingen van de groei in de twee grootste economieën ter wereld: de Verenigde Staten (VS) en China.
Verwacht wordt dat de VS in 2022 met 4,0 procent zal groeien, 1,2 procentpunt lager dan eerder werd voorspeld, aangezien de Federal Reserve haar monetaire stimuleringsmaatregelen intrekt, zelfs als verstoringen van de toeleveringsketen op de economie wegen. De bijgewerkte vooruitzichten verwijderden ook het kenmerkende pakket Build Back Better fiscaal beleid van president Biden uit zijn basisprojectie, nadat het oorspronkelijke wetsvoorstel niet was aangenomen.
Voorspeld wordt dat China dit jaar met 4,8 procent zal groeien, 0,8 procentpunt minder dan eerdere schattingen, te midden van verstoringen veroorzaakt door zijn zero-covid-beleid en “geprojecteerde financiële stress” onder zijn projectontwikkelaars.
Inflatie in beeld
Elders wogen nog steeds stijgende covid-gevallen in combinatie met stijgende inflatie en hogere energieprijzen op de groeiramingen wereldwijd, met name in Brazilië, Canada en Mexico. Het IMF stelt dat de hogere inflatie langer zal aanhouden dan eerder werd verwacht, maar voegt eraan toe dat deze later dit jaar zou moeten afnemen, “aangezien de onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod in 2022 afnemen en het monetaire beleid in de grote economieën reageert”. Vooruitblikkend verhoogt het rapport zijn groeiprognose voor 2023 met 0,2 procentpunt tot 3,8 procent. Het rapport waarschuwt echter dat de schatting de opkomst van een nieuwe covid-variant uitsluit, en stelt dat elke overname afhankelijk zal zijn van een rechtvaardige wereldwijde toegang tot vaccins en gezondheidszorg.
“De voorspelling is afhankelijk van het feit dat nadelige gezondheidsresultaten tegen eind 2022 in de meeste landen tot een laag niveau zullen dalen, ervan uitgaande dat de vaccinatiegraad wereldwijd verbetert en therapieën effectiever worden”, aldus het rapport. “De nadruk op een effectieve wereldwijde gezondheidsstrategie is meer dan ooit opvallend”, voegde het eraan toe.
Bronnen: Reuters, CNBC, Bloomberg