Mathoera: Regering maakt bewust covid-beleid

Krishna Mathoera, de interim-minister van Volksgezondheid, heeft gisteren tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee verklaard, dat landen wereldwijd te maken hebben met de covid-golf. “Niemand heeft een blauwdruk gehad, hoe hiermee om te gaan. Het is eigenlijk experimenteren, leren uit de ervaringen van andere landen en zo min mogelijk schade beperken aan mensenlevens, maatschappelijke en sociale schade in de samenleving”, aldus Mathoera.

Ziekenhuis

Ze vertelde, dat de impact van covid breed is, niet alleen op het medisch gebied, maar de hele samenleving heeft hiermee te maken. Mathoera benadrukte, dat de regering bewust bezig is beleid te maken, maar wij als samenleving moeten de handen in een slaan en onze leiders  moeten hun verantwoordelijkheid nemen om een bijdrage te leveren de covid-golf onder controle te brengen. Mathoera zei, dat de zorg tot nu toe het aantal besmette patiënten kan opvangen, maar het hangt er volgens de bewindsvrouw ook vanaf waarmee we de komende dagen, te maken krijgen. “We hebben een bepaalde capaciteit, en afhankelijk van de situatie, tracht de regering op of af te schalen. Als er geconstateerd wordt dat de ziekenhuisopnames toenemen, dan schalen we op”, aldus Mathoera. Dat geschiedt echter in overleg tussen de leiding van Volksgezondheid en het bestuur van de ziekenhuizen. Mathoera haalde aan, dat dit afhankelijk is van hoe de ziekte zich gaat ontwikkelen. “Er is nu sprake van een dalende trend, laten we hopen dat dit zo blijft en dat we geen extra voorzieningen te treffen”, stelde Mathoera.

Covid-test

Mathoera zei dat de antigeentesten goedgekeurd zijn voor het vaststellen van wel of geen Covid-19. De test kan volgens Mathoera, echter alleen aangeven of iemand positief of negatief is. Ze vertelde voorts, dat er een voorstel is gedaan om het testbeleid aan te passen. “Als er mensen in een bepaalde omgeving besmet zijn, wordt er gevraagd dat een bepaalde persoon zich ook laat testen”, zei Mathoera.

Vaccins

Voor wat betreft de covid-vaccins, gaf Mathoera de garantie, dat we momenteel  over voldoende vaccins beschikken. Er wordt getracht zoveel mogelijk mensen te bereiken om zich te laten vaccineren. “In deze pandemie moeten we onze verantwoordelijkheid kennen en nemen. Als we een leven kunnen redden, dan moeten we dat ook doen”, aldus Mathoera.

More
articles