Achaibersing verrast dat Fitch ratings Suriname intrekt

Fitch trekt zijn ratings van Suriname in, omdat het land ervoor heeft gekozen niet langer deel te nemen aan het ratingsproces. Fitch zal daarom niet langer over voldoende informatie beschikken om de beoordelingen te handhaven.

Dienovereenkomstig zal Fitch niet langer beoordelingen (of analytische dekking) voor Suriname verstrekken. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, zegt dat Suriname niet aan de kredietbeoordelaar heeft meegedeeld dat hij niet langer wil deelnemen aan het ratingsproces. De financiënminister is totaal verrast door deze mededeling van Fitch en zegt dat hij moet natrekken wat er precies aan de hand is.

Belangrijkste beoordelingsdrivers

Voorafgaand aan de terugtrekking, bevestigde Fitch Suriname zijn langetermijn-IDR voor vreemde valuta op ‘RD’, wat het feit weerspiegelt dat Suriname zijn 2023 en 2026 USD-leningen niet afhandelt, wat Fitch beschouwt als een geval van wanbetaling. Surinames lange termijn buitenlandse valuta IDR is sinds 1 april 2021 op ‘RD’ gebleven. Suriname heeft een ESG-relevantiescore (RS) van respectievelijk ‘5[+]’ en ‘[5]’, voor zowel politieke stabiliteit en rechten als voor de rechtsstaat, institutionele en regelgevende kwaliteit en beheersing van corruptie. Deze scores weerspiegelen het hoge gewicht dat de World Bank Governance Indicators (WBGI) hebben in ons eigen Sovereign Rating Model. Suriname heeft een gemiddelde WBGI-ranglijst op het 43e percentiel (2020), wat een recente staat van dienst van vreedzame politieke transities, een gematigd niveau van rechten voor deelname aan het politieke proces, een gematigde institutionele capaciteit en een gevestigde rechtsstaat weerspiegelt.

Junkstatus

Het ratingsbureau Fitch heeft tijdens de vorige regering, de kredietwaardigheid van Suriname een paar keer naar beneden bijgesteld.

Suriname had nog in januari 2020 de CCC-status, hetgeen de junkstatus is.  Volgens de veroordeelde ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, was het nooit voorgekomen dat Suriname een beoordeling lager dan de ‘b-klasse’ kreeg. Fitch kwam tot deze negatieve rating vanwege de hoge staatsschulden die slecht gefinancierd worden. Volgens Hoefdraad, zou Fitch samen hebben gewerkt met de oppositie.

More
articles