Weinig animo voor olie-industrie Colombia

De slinkende voorraden van Colombia en het onvermogen om nieuwe buitenlandse investeringen aan te trekken, betekenen volgens Rystad Energy dat het onwaarschijnlijk is dat de olie-industrie dit decennium het pre-pandemische niveau zal bereiken. Ondanks dat Colombia de op twee na grootste olieproducent van Latijns-Amerika is na Brazilië en Mexico, is de olieproductie van 754.000 bpd in 2020, gedaald tot slechts 730.000 bpd. Met de gasindustrie gaat het niet beter. De productie daalt sinds 2012 en Colombia produceert nu slechts 1,07 Bcf/d. Sofia Forestieri, een up-stream-analist, legt de situatie uit: “Colombia heeft dringend behoefte aan extra investeringen en exploratiesucces, aangezien de bewezen middelen zijn afgenomen. Om zelfvoorzienend op energiegebied te blijven, moet het deze hulpbronnen in de komende tien jaar verdubbelen. Hoewel de exploratiesector de afgelopen jaren sluimerend is gebleven, is er enige hoop van wil-de stakingen na een recent areaalaanbod.” Maar de instabiele situatie en hoge misdaad in het land, jagen investeerders weg. Terwijl de Colombiaanse regering in 2016 officieel tot een vredesakkoord kwam met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), bestaat er nu de vrees dat het conflict opnieuw zou kunnen oplaaien.

Gedurende 2021 zagen we in het hele land burgerlijke onrust, met wijdverbreide demonstraties tegen de regering. Bovendien is het geweld in bepaalde regio’s toegenomen, aangezien illegale gewapende groepen en drugshandel in het land de overhand hebben. Schattingen suggereren zelfs dat de cocaïnehandel evenveel of meer bijdraagt ​​aan het bbp dan de olie-industrie, wat erop wijst dat de cocaïnehandel waarschijnlijk zal blijven ten koste van olie.

De instabiliteit is een groter probleem, omdat veel van de olie- en gasbronnen in Colombia zich in conflictgebieden bevinden. Catatumbo bijvoorbeeld, heeft ongeveer 17 miljoen vaten onontgonnen oliereserves, maar de toegang is beperkt vanwege de onwil om in het gebied te investeren.

Naast de misdaad die investeerders afstoot, verzet ook de senator en presidentiële koploper Gustavo Petro, zich fel tegen de productie van fossiele brandstoffen. Petro roept de rest van Latijns-Amerika op om af te stappen van fossiele brandstoffen. Hij kondigde deze maand aan dat als hij president wil worden, hij zal beginnen met de geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen in een verschuiving naar het creëren van een op kennis gebaseerde, toerisme-gedreven economie.

Dit betekent niet noodzakelijkerwijs een einde aan de olieproductie, aangezien de bestaande activiteiten nog zo’n 12 jaar duren. Hij zou echter nieuwe exploratieactiviteiten stopzetten in een verschuiving naar de ontwikkeling van hernieuwbare energie, in een poging om samen met veel westerse mogendheden de klimaatverandering aan te pakken. Petro hoopt dat de gekozen president van Chili, Gabriel Boric, en Luiz Inacio Lula da Silva uit Brazilië, zich bij hem zullen aansluiten bij het creëren van een alliantie die zich inzet voor een koolstofarme, productieve en op kennis gebaseerde economieën.

Colombia is echter nog steeds sterk afhankelijk van olie en gas voor zijn eigen energiezekerheid en voor zijn bijdrage aan het bbp. Met 1,82 miljard vaten aan bewezen ruwe olie geregistreerd in 2020 en nog meer onbenutte reserves, zou een overstap naar groen een opoffering betekenen.

Maar dat betekent niet dat er nog steeds geen hoop is voor de bestaande olie-operaties in Colombia. In december hield het een biedronde waarbij het Canadese Parex Resources biedingen won voor 18 gebieden. Andere Canadese energiebedrijven Canacol Energy en Frontera Energy wonnen ook biedingen. Het staatsbedrijf Ecopetrol en zijn dochteronderneming Hocol namen een deel van de actie en boden op vijf blokken.

Dit suggereert dat hoewel buitenlandse investeerders niet massaal naar Colombia trekken, het zijn aantrekkingskracht bij bepaalde investeerders heeft behouden. De Colombiaanse minister van energie, Diego Mesa, verklaarde over de biedronde: “Vandaag hebben we geldige biedingen ontvangen voor 30 nieuwe gebieden van de 53 die worden aangeboden.”

Nog een ander Canadees bedrijf, het in Calgary gevestigde Arrow Exploration, heeft de hand in meerdere projecten in Colombia, met activiteiten in zowel de Middle Magdalena Valley als het Llanos Basin. Arrow wil zijn portfolio uitbreiden en streeft naar waardetransformatieve boor- en tie-in-activiteiten, en heeft onlangs de productie met 1000 bpd opgevoerd via een tie-in-project van USD 1,3 miljoen.

CEO van Arrow, Marshall Abbott, verklaarde: “We hebben meerdere katalysatoren voor de korte termijn in een rechtsgebied dat onze sector enorm ondersteunt, onvoldoende is onderzocht en een bestaande infrastructuur heeft.

Onze portefeuille bevat zowel ontwikkelingsputten die onmiddellijk kasstroom genererende groeimogelijkheden met een laag risico bieden, maar ook kansen voor exploratie met een hoger risico, waar we naar uitkijken om te boren.”

Terwijl de slinkende voorraden en het potentieel voor een opflakkering van conflicten buitenlandse investeerders wegjagen, heeft Colombia nog steeds een grote hoeveelheid bewezen reserves en aanhoudende interesse van bestaande investeerders.

Canadese bedrijven breiden hun positie in Colombia uit, waarbij verschillende bedrijven nieuwe exploratie-ontwikkelingen in het hele land oppikken. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen moet de belofte van de koploper om af te stappen van fossiele brandstoffen echter serieus worden genomen.

Hoewel de bestaande operaties naar verwachting meer dan tien jaar zullen voortduren, kunnen nieuwe exploratieactiviteiten worden stopgezet als Petro aan de macht komt.

Bron: Oilprice.com

More
articles