Guyana gebruikt deel oliefonds voor financieren begroting 2022

De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, zei vrijdag dat de regering van plan is een deel van de opbrengst van haar Natural Resource Fund van USD 607 miljoen te gebruiken om de overheidsbegroting voor het fiscale jaar 2022 te financieren. Guyana leent al jaren om zijn begroting te financieren, maar is van plan om dit jaar zijn begrotingstekort te verlagen. “Het begrotingstekort in deze begroting zou dit jaar lager zijn dan het begrotingstekort van vorig jaar, omdat we minder hoeven te lenen’’, zei Jagdeo.

Hij zei dat het tekort op dit moment wat groter kan worden, aangezien de overheid de uitgaven voor meerdere grote projecten heeft opgevoerd, maar voegde eraan toe dat het gebruik van de olie-inkomsten van Guyana de financieringsbehoeften zal verminderen en de toename van het tekort zal beperken.

Jagdeo zei dat de vorige regering aanzienlijk had geleend, tegen ongeveer USD 90 miljard per jaar om haar begroting te financieren. Hij verwacht dat de kredietvermindering in 2022 een positief effect zal hebben op Guyanese kredietnemers.

“Er blijft nu meer geld op de binnenlandse markt beschikbaar voor kredietverlening aan de particuliere sector.

Er is dus geen opwaartse druk op de rente daar. In feite moeten de banken een beetje agressiever zijn om mensen te zoeken om aan te lenen, omdat ze niet een zodanige gemakkelijke manier hebben om leningen aan de overheid te verstrekken.”

Jagdeo zei dat de begroting voor 2022, die op woensdag 26 januari zal worden gepresenteerd door de senior minister met verantwoordelijkheid voor Financiën in het kabinet van de president, Ashni Singh, grote nadruk zal leggen op infrastructuur, belastingvermindering en menselijk welzijn.

“Nieuwe snelwegen, wegen, investeringen in elektriciteitsnetwerken, in ICT, dezelfde dingen die onze bedrijven concurrerender maken, zodat we meer banen kunnen genereren in de landbouw, in ICT en andere gebieden, niet alleen olie en gas”, aldus Jagdeo. Hij zei dat de regering zal zorgen voor belastingverlagingen, waardoor het bedrijfsproces voor mensen gemakkelijker wordt. Ook zal de Local Content Law geïmplementeerd worden, wat de Guyanezen volgens Jagdeo, grote voordelen zal opleveren.

Hij legde ook de nadruk op het creëren van een bedrijfsvriendelijke omgeving die het scheppen van banen bevordert. De regering is ook van plan om samen te werken met gemeenschappen om de kosten van levensonderhoud te verlagen.

Bron: Oilnow.gy

More
articles