Brazilië breekt record voor zesde dag

Hoogste aantal covid-besmettingen geregistreerd

In de afgelopen week werd voor de zesde dag een record aan besmettingsgevallen van Covid-19 in Brazilië vastgelegd.  In de afgelopen 24 uur werden 84.230 nieuwe positieve tests gemeld. Dat komt gemiddeld op 148.212 gevallen.

Vandaag is de versnellingstrend 309 procent, vergeleken met 14 dagen geleden. Het gemiddelde van de laatste zeven dagen, wordt hierbij vergeleken met dezelfde index van 14 dagen geleden.

Als het onder de -15 procent blijft, duidt dit op een neerwaartse trend; boven 15 procent, versnelling; tussen deze twee waarden, stabiliteit.

In de afgelopen 24 uur stierven 166 personen aan het coronavirus overleden, dat komt op een voortschrijdend gemiddelde van 292 sterfgevallen.

In totaal zijn er in Brazilie 623.145 mensen overleden aan Covid-19.

De regio’s Centraal-West (111%), Noord (53%) en Zuid (50%) vertonen een stijgende lijn in de besmettingen.

Het noordoosten (0%) blijft stabiel en het zuidoosten (-24%) vertoont een dalende trend.

Brazilië volgt over het algemeen met een opwaartse trend in het voortschrijdend gemiddelde van sterfgevallen, met 129%.

De derde golf van Covid-19, veroorzaakt door de Omicron-variant, vult opnieuw ziekenhuizen met patiënten in het hele land. Ofschoon Omicron wordt aangemerkt als een mildere variant, zijn medische deskundigen van mening, dat de Omicron, net als de andere stammen, ernstige aandoeningen ontwikkelt en patiënten doodt, vooral degenen die niet zijn gevaccineerd.

“Ernstige gevallen vertonen hetzelfde gedrag als andere stammen.

De verandering is meer in termen van de neiging om minder ernstig ziek te zijn, maar het kan erger worden”, aldus Ricardo Martins, een longarts in het Universitair Ziekenhuis van Brazilië.

Larissa Macedo, een intensive care-arts vertelde dat de kans op het ontwikkelen van een ernstige ziekte bij Omicron, kleiner is, vooral als men volledig gevaccineerd is met ten minste twee doses.

“De toestand van elke patiënt kan wel verergeren, omdat het virus onvoorspelbaar is”, benadrukte Macedo.

Oswaldo Cruz, een infectieziektearts vertelde dat er rekening dient te worden gehouden met een aantal dingen, omdat een groot aantal mensen gelijktijdig de zorgsector kan overbelasten.

Als gevolg hiervan kan de zorg aan andere patiënten  minder verleend worden, omdat er niet voldoende frontliniewerkers zijn.

More
articles