DAGELIJKS MEER DAN 1000 BESMETTINGEN? WAAR GAAN WE HEEN?

Nitzan Horowitz, de Israëlische minister van volksgezondheid, heeft onlangs verklaard, dat er coronagevallen van een subvariant van de Omicron-stam in Israël zijn geconstateerd. Israël heeft daarvan ongeveer 20 besmettingsgevallen geregistreerd, aangeduid als BA.2.

De subvariant werd een paar weken geleden voor het eerst opgemerkt in China en is vermoedelijk afkomstig uit India. Het is nog niet bekend of de BA.2 variant gevaarlijker is dan Omicron. Volgens de gezondheidsautoriteiten is de BA.2 al in verschillende landen vastgesteld en bevat die nog meer mutaties dan de Omicron-mutatie. Volgens de WHO is de Omicron-variant verantwoordelijk voor deze ‘tsunami’ van besmettingsgevallen. Hoewel het sterftecijfer deze week stabiel is gebleven op 45.000, betekent dat volgens de WHO niet dat de variant als ‘mild’ moet worden gezien. Zo is het aantal patiënten dat in de Verenigde Staten met Covid-19 in de ziekenhuizen is opgenomen, volgens medisch deskundigen, het hoogste ooit tevoren. Het aantal ziekenhuisopnames wereldwijd is sinds eind december toegenomen, nadat de Omicron- de Delta-variant inhaalde als de dominante stam van het coronavirus. Om de enorme druk op de gezondheidszorg tegen te gaan die ontstaat doordat steeds meer personeelsleden besmet geraken door het coronavirus, voeren overheden noodprocedures door om ziekenhuizen te helpen de drukte het hoofd te bieden. Ofschoon wetenschappers van mening zijn dat de Omicron-variant bij gevaccineerden minder ernstige klachten schijnt te veroorzaken dan de Delta-variant, heeft de hoge overdraagbaarheid tot gevolg dat het aantal infecties in het hele land is gestegen. Volgens wetenschappers is de recente stijging van het aantal doden door Covid-19 waarschijnlijk een laat effect van de Delta-variant. “Misschien zien we sterfgevallen door Omicron, maar ik vermoed dat de sterfgevallen die we nu zien, nog steeds door de Delta-variant komen”, aldus Rochelle Walensky, directeur van Centers for Disease Control and Prevention. Landen die nog niet door de Omicron-golfslag zijn getroffen, wordt geadviseerd de bevolking erop te wijzen, mond-neusmaskers van hoge kwaliteit te dragen. Wat wij nu zien, is alleen nog maar hopen dat het nog goed komt, want het zijn de frontliniemedewerkers, waaraan wij het allemaal te danken hebben, dat de zaak niet totaal uit de hand is gelopen. Het virus heeft niet alleen ernstige gevolgen, maar kan ook ander ernstig en blijvend letsel tot gevolg hebben. Varianten ontstaan wanneer er heel veel covid-besmettingen zijn.

De afgelopen dagen werden er meer dan 1000 besmettingsgevallen in ons land geregistreerd. Keerpunt pleit er daarom voor dat personen die nog niet gevaccineerd zijn, nu wel gaan beseffen, dat het tijd is zich alsnog te laten vaccineren. Mensen moeten zoveel mogelijk gemotiveerd worden zich te laten vaccineren, zodat men niet op de Intensive Care Unit (ICU) belandt, of dood gaat aan de gevolgen van Covid-19.

More
articles