‘Geen sprake van onder druk zetten Havenbeheer, slechts opties bekeken’

De minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Albert Jubithana, zei in het radioprogramma ABC Aktueel, dat N.V. Havenbeheer niet onder druk wordt gezet door de regering. De minister benadrukte, dat er tussen Havenbeheer en de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), een leningsovereenkomst gesloten zal worden. Hij stelde dat het niet juist is dat Havenbeheer zonder tegenprestatie US-dollar 2,5 miljoen zou moeten overmaken voor de SLM. Volgens de bond bij N.V. Havenbeheer, wordt het bedrijf door de regering onder druk gezet steun te verlenen aan de SLM. ‘’Daar is er totaal geen sprake van‘’, aldus Jubithana.

‘’Het is vervelend dat dit op deze manier naar buiten wordt gebracht, maar er is geen sprake van druk. Er is juist sprake van overleg en kijken naar opties.

Zowel Havenbeheer als de SLM vallen onder TCT, vandaar dat ook deze optie is bekeken”, zei Jubithana.

De bewindsman zegt, dat het nog niet officieel is dat Havenbeheer het eerdergenoemde bedrag moet geven of lenen aan de SLM. ‘’Het gaat erom dat er ook met de aandeelhouders een tijdlijn van opties besproken moet worden. We zijn nog in onderhandeling, de grote lijnen zijn al uitgezet. Er is momenteel sprake van het tot stand brengen van een leningsovereenkomst. Uiteindelijk moet dit ook terugbetaald worden.‘’

Echter zei VHP-parlementariër Asis Gajadien, dat deze kwestie besproken dient te worden in De Nationale Assemblee. ‘’Vooral wanneer het zaken betreft die de gemeenschap rechtsreeks treffen, moeten wij als politici, er goede nota van kunnen nemen. Zaken die zich vergaand uitstrekken, moeten in het parlement genoegzaam besproken worden voordat er invulling wordt gegeven aan deze zaken”, aldus Gajadien. Indien het om zulke uitgebreide leningen gaat, moet er volgens hem, eerst in het parlement over gesproken worden. ‘’Die hele kwestie van SLM moet goed besproken worden.” NDP-fractieleider Rabin Parmessar, zei tegen een lokaal medium, dat over deze kwestie er nog veel vragen zijn die beantwoord moeten worden. ‘’Het is een patroon om politiek in te mengen in staatsbedrijven. Er is ook transparantie noodzakelijk over de USD 2.5 miljoen die Havenbeheer ter beschikking moet stellen van de SLM’’, aldus Parmessar.

More
articles