Vijfde covid-golf overtreft vierde

Aan de hand van de huidige statistieken mag geconcludeerd worden, dat de vijfde Covid-19-golf in Suriname – met Omicron als dominante variant – nu al uitsteekt boven de vierde golf. De verwachting is dat gezien de testen die dagelijks verricht worden, eind deze maand een recordaantal swabs wordt gehaald. Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, zit Suriname medio januari 2022 al op de helft van het recordaantal testen van september 2021, toen de derde golf. De bewindsman ging op donderdag in het parlement in op de huidige covid-situatie.

De minister geeft aan dat er voor januari reeds 15.700 testen verricht zijn, hetgeen een percentage van 46,7 betekent. “De vierde golf stak met kop en schouders boven de derde uit. Nu steekt de vijfde golf boven de vierde uit”, aldus Ramadhin. Tot gisteren waren er voor de vijfde golf al ruim 9000 positieve gevallen. Echter is het aantal overledenen niet zo hoog als in de voorgaande golven.

Sedert het eerste geval op 12 maart 2020, zijn in Suriname tot 11 januari 2022 ruim 60.000 personen positief getest. De minister zegt dat Suriname in november 2021 uit de vierde golf klom. De versoepeling die dat met zich meebracht, heeft niet lang mogen duren, aangezien eind december zich wederom een stijging inzette. Het reproductiegetal bij de start van de vijfde golf was zelfs 9.9, maar is thans gedropt naar 1.4. Tijdens de derde en vierde golf waren er veel opnames op de Intensive Care Units van de ziekenhuizen en zijn ook de meeste overlijdens genoteerd. Deze cijfers zijn nu naar een acceptabelere norm.

De Delta-variant is volgens de minister lange tijd de enige variant in Suriname geweest. Uit de laatste batch die voor onderzoek naar Nederland was gestuurd – het betrof materiaal van de laatste week van december – is uiteindelijk de aanwezigheid van Omicron in Suriname aangetoond. Omicron lijkt tot op heden de meest dominante variant. De bewindsman zegt dat de vaccinatiecijfers dagelijks worden bijgewerkt en dat het Outbreak Management Team (OMT) de regering op basis van de statistieken adviseert. Er zijn ook genoeg vaccins in voorraad, maar er is volgens de minister, nog veel werk aan de winkel als het gaat om de vaccinatiebereidheid.

In Suriname is het meest met AstraZeneca gevaccineerd, gevolgd door Pfizer, Sinopharm en Moderna. Moderna is niet meer in voorraad. Van Sinopharm zijn er nog ruim 57.500 doses, waarvan de voorraad in mei 2023 vervalt. De voorraden van ruim 17.600 doses AstraZeneca en ruim 7600 doses Pfizer, vervallen in februari dit jaar. In Suriname is het Pfizer-vaccin recentelijk volledig vrijgegeven voor de samenleving, dit vanwege de toeloop en de vervaldata. Verder is er volgens de minister genoeg beschermingsmateriaal voor zes maanden in voorraad.

More
articles