‘Streekziekenhuis Atjoni overgelaten aan vleermuizen en ratten’

Tijdens de Openbare Vergadering gisteren in De Nationale Assemblee, zijn er aan de regering vragen gesteld over de actuele covid-situatie. De Abop-parlementariërs Edward Belfort en Edgar Sampie, vroegen beiden de regering, het Streekziekenhuis Atjoni operationeel te maken. De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, had eerder gezegd, dat de opstart van het ziekenhuis in het Herstelplan is opgenomen. Echter is dit volgens Sampie bij de goedkeuring van het plan, niet gebleken.

‘’Het ziekenhuis van Atjoni is momenteel aan vleermuizen en ratten overgelaten. Zullen we het ziekenhuis gebruiken als de Ark van Noach om de dieren te herbergen? De volksgezondheidminister had aangegeven, dat de opstart van het ziekenhuis in het Herstelplan voorkomt, dus wens ik van de minister te weten wanneer die opstart gepland is‘’, aldus Sampie.

Hij vroeg aan de regering wanneer de eerste Surinaamse arts zich gaat vestigen in binnenland. Sampie: ‘’We zullen pas vooruit gaan, als we in voldoende mate opkomen voor zowel het binnenland als Paramaribo. Waar is het model dat ontwikkeld zou worden om het gat van de vertrokken Cubaanse artsen op te vullen?”

Belfort sloot zich bij Sampie aan en stelde, dat in het binnenland medische zorg ontbreekt. ‘’Het ziekenhuis van Atjoni is net als dat van Wanica gemaakt voor de gemeenschap, maar we zien dat het ziekenhuis van Wanica draaiende is, terwijl Atjoni aan de natuur is overgelaten‘’, zei Belfort. Het Streekziekenhuis Atjoni krijgt volgens hem duidelijk een stiefmoederlijke behandeling. Belfort voerde aan, dat burgers het leven laten, omdat eenvoudige medische zorg niet gegarandeerd is.

Mahinder Jogi (VHP), vroeg de regering duidelijk aan te geven, wat de stand van zaken is van de zorg in het binnenland. ‘’Is de zorg in het binnenland voldoende? Indien dat niet het geval is, wens ik van de regering te weten, welke acties er ondernomen worden om de ziekenzorg in het binnenland te optimaliseren.‘’ De ziekenzorg in het binnenland is volgens Jogi, aan het instorten. Hij wilde ook meer duidelijkheid over het vertrek van de Cubaanse artsen. ‘’Wat waren de redenen om de contracten niet te verlengen? Ik vraag de regering ook om aan te geven, wat de bedragen waren die uitbetaald moesten worden per Cubaanse arts. Wanneer de zorg niet goed is, moet de regering tijd en geld investeren in de zorg‘’, aldus Jogi.

Claudie Sabajo (NDP), voerde ook aan, dat het met de ziekenzorg in het binnenland, ‘’bar slecht’’ gesteld is. ‘’Momenteel zijn er in Marowijne geen medicijnen, de mensen moeten helemaal naar Paramaribo wanneer ze die nodig hebben’’, zei Sabajo. ‘’Het volk gaat er letterlijk dood van”, benadrukte hij.

Volgens Cedric van Samson (VHP), dreigen niet alleen de ziekenhuizen in het binnenland, maar ook die in Paramaribo in te storten. ‘’Links en rechts mensen beschuldigen gaat ons niet helpen, het is de regering die met een oplossing moet komen.” Ronny Asabina (BEP), benadrukte dat er geen spanning gecreëerd moeten worden tussen mensen in het achterland en de mensen in de kustvlakte. ‘’Laten we geen zaken in het parlement aanhalen, die we niet kunnen bezweren‘’, aldus Asabina.

door Orsilia Dinge

 

More
articles