Personen mogen nu na 5 dagen uit isolatie:

Niet werkgevers, maar artsen hebben laatste woord over isolatietijd

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, zei gisteren in het parlement, dat het ministerie enkele specifieke besluiten heeft genomen ten aanzien van Covid-19 in Suriname. Zo heeft het Outbreak Management Team (OMT) geadviseerd dat de isolatietijd van 10 naar 5 dagen gaat. Dit advies wordt gegeven op basis van het feit dat de Omicron-variant mildere symptomen vertoont. Op basis van data is ook gebleken dat het veilig is dat een persoon vijf dagen na een positieve test, uit isolatie kan. Ra-madhin benadrukte daarbij dat niet werkgevers, maar een huisarts, schoolarts of bedrijfsarts, uiteindelijk het laatste woord heeft over wanneer iemand uit isolatie mag. Hij deelde mee dat het niet correct is dat werkgevers mensen onder druk zetten om na vijf dagen, met een test op het werk te verschijnen. “Het eind besluit ligt bij de huisarts, schoolarts of bedrijfsarts, maar het advies is dat het al na vijf dagen kan”, stelde de bewindsman. Naast de isolatietijd, is ook het inreisbeleid van ons land aangescherpt. Suriname laat nu alleen gevaccineerden toe en is er een classificatie tussen hoog- en laagrisicolanden. Ramadhin deelde mee, dat er binnenkort een nationaal ventilatieadvies zal worden uitgegeven. ‘’Dit is een advies met structurele maatregelen die genomen kunnen worden in gebouwen om besmettingen in gebouwen tegen te gaan’’, aldus de minister. Ten aanzien van de beleidsmaatregelen van Volksgezondheid met betrekking tot Covid-19, zei de minister dat vaccinatie een prioriteit is en dat onze voorraden vaccins, eind januari worden aangevuld.

Daarnaast gaf hij aan dat de boostershot extra bescherming geeft. Het testbeleid wordt verder gehandhaafd door het verruimen van testlocaties, het verruimen van de openingstijden en het op peil houden van de testcapaciteit.

De uitdagingen voor de zorg zijn op dit moment besmetting bij zorgpersoneel, de lage vaccinatiegraad, de financiering van covid-zorg en de vaccinatiecampagne, de motivatie bij het zorg- en ondersteunend personeel en de test- en vaccinatiebereidheid onder delen van de samenleving. Ramadhin zei daarbij dat het een beleidsvisie is om Covid-19 te incorporeren in de reguliere zorg. Naast Covid-19 legde de minister ook de nadruk op andere infectieziektes die niet vergeten mogen worden. Volgens hem moeten de campagnes tegen die ziektes niet verwaarloosd worden, zodat wij straks niet te kampen krijgen met een uitbraak van die ziektes. “We moeten niet alleen focussen op Covid-19. De andere programma’s moeten draaiende blijven. Internationaal is het een algemeen probleem dat nationale immunisatieprogramma’s schade ondervinden van Covid-19”, aldus Ramadhin.

door Priscilla Kia

More
articles