EIA ziet olieprijzen dalen in 2022, 2023

De wereldwijde voorraadopbouw als gevolg van de groei van het aanbod die de vraag overtreft, zal dit en volgend jaar de olieprijzen drukken, zei de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) in haar Short-Term Energy Outlook (STEO) voor januari. De prijs van ruwe Brent-olie, die in het vierde kwartaal van 2021 gemiddeld USD 79 per vat bedroeg, zal in 2022 gemiddeld USD 75 per vat en in 2023 USD 68 per vat bedragen, aldus de EIA.

De Amerikaanse benchmark, WTI Crude, zal dit jaar naar verwachting gemiddeld USD 71,32 per vat bedragen en volgend jaar USD 63,50 per vat, aldus de EIA in haar maandelijkse vooruitzichten.

Woensdag vroeg, vóór het wekelijkse voorraadrapport van EIA, werd WTI Crude boven USD 82 en Brent Crude boven USD 84 per vat verhandeld, nadat Fed-voorzitter Jerome Powell dinsdag zei dat de Amerikaanse economie slechts een “kortstondige” impact zou zien en klaar was voor het begin van de monetaire verkrapping.

Volgens schattingen van EIA bedroegen de voorraadonttrekkingen vorig jaar wereldwijd gemiddeld 1,4 miljoen vaten per dag (bpd), dankzij een snellere groei van de vraag dan van een stijging van het aanbod. Dit jaar zal de groei van de vraag echter vertragen, terwijl het aanbod sneller zal groeien, wat leidt tot een toename van de wereldwijde aardolievoorraden. De olieproductie in de wereld zal in 2022 met 5,5 miljoen vaten per dag stijgen, aangedreven door productieverhogingen in de Verenigde Staten, de OPEC en Rusland, die samen 84 procent, of 4,6 miljoen vaten per dag, van de groei zullen uitmaken, aldus de EIA. Tegelijkertijd zal het wereldwijde aardolieverbruik in 2022 met 3,6 miljoen vaten per dag toenemen, merkte de regering op. De voorraden zullen dit jaar met 500.000 vaten per dag toenemen en volgend jaar met gemiddeld 600.000 vaten per dag, waardoor de olieprijzen onder druk komen te staan, aldus de EIA.

De voorspelling van de regering is duidelijk anders dan die van Goldman Sachs, die vorige week zei, dat de olieprijs USD 95 zou kunnen bereiken als Iran dit jaar niet terugkeert naar de markt, terwijl de grondstoffen in het algemeen zijn ingesteld op een supercyclus die mogelijk een jaar kan duren. Goldman’s vraag naar prijzen voor Brent Crude voor het eerste kwartaal van 2022 is USD 85 per vat, ervan uitgaande dat Iran later dit jaar legitiem op de markt zou kunnen terugkeren. Maar een Iraanse terugkeer lijkt nu steeds onwaarschijnlijker, en zonder Iraanse export zouden we naar USD 95 per vat kunnen kijken, volgens Jeff Currie, hoofd wereldwijde grondstoffenonderzoek bij Goldman Sachs. Vorige maand voorspelde Goldman Sachs dat de prijs van ruwe olie in 2023 USD 100 zou kunnen bereiken, aangezien de groei van de vraag groter is dan de groei van het aanbod.

Bron: oilprice.com

More
articles