‘Omicron-variant milder, maar voorkom ziek worden’

De infectioloog en internist Lycke Woittiez en de directeur van de Stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname, Herman Jintie, benadrukten gisteren in het tv-programma To The Point, dat het coronavirus momenteel overal is. Volgens Jintie is sprake van community spreading. De piek die nu te merken is, komt volgens Jintie en Woittiez, door de verschillende feestjes die gehouden zijn. ‘’Mensen zijn overal flink los gegaan met kerst en Nieuwjaar en dat zien we terug in onze cijfers. Het grote aantal mensen dat bij elkaar is gekomen, heeft voor een mass spreading gezorgd”, aldus Woittiez. De snelle stijging die nu te merken is, is volgens Woittiez deels te wijten aan de Omicron-variant en deels aan het niet in acht nemen van de covid-maatregelen. ‘’We hadden niet gehoopt dat we in 2022 nog steeds in de greep van corona zouden zijn”, zegt Jintie. Volgens beiden, lijkt het einde van covid nog niet in zicht te zijn.

Woittiez: ‘’Als de Omicron-variant werkelijk milder verloopt dan de andere covid-varianten die we tot nu toe gehad hebben, dan is het niet erg als heel veel mensen het krijgen. Mensen bouwen op die manier een natuurlijke immuniteit op tegen Covid-19. Anderzijds verspreidt Omicron zich veel sneller en als meer mensen besmet raken, heb je nog steeds veel ziekenhuisopnames. En dat is niet goed te noemen. Ik durf het niet stellig te zeggen dat Omicron beter is, maar ik ben niet zo bang.‘’ Woittiez benadrukte wel dat mensen beter kunnen voorkomen dat zij ziek worden. ‘’Zeker niet van een virus waarvan we niet weten wat de impact is op lange termijn”, aldus Woittiez.

Het aantal besmettingen per dag en het aantal ziekenhuisopnames, nekt de zorg volgens Jintie en Woittiez nog steeds. Zo zijn er in het afgelopen etmaal 1.047 besmettingen gerapporteerd. Het grote probleem waarmee we in het hele covid-gebeuren mee te maken hebben gehad, is volgens Woittiez, misinformatie.

‘’Een heleboel mensen zijn gevoed met misinformatie. Zo kunnen mensen nog steeds na het krijgen van de tweede prik of een booster, ziek worden. Alleen is de kans om ernstig ziek te worden en in het ziekenhuis te belanden, kleiner. Vaccinaties beschermen wel degelijk tegen IC-opnames.‘’

Vaccinatiedekking binnenland

Jintie zegt, dat het vaccineren in het binnenland niet anders is dan het vaccineren landelijk. ‘’Het beleid van MZ is vanaf het begin geweest, zoveel mogelijk het vaccineren te plaatsen in de reguliere zorg, net zoals bij alle andere vaccins. Op dit moment hebben we een hele goede verspreiding van onze vaccinatielocaties in het binnenland. We hebben onze mensen getraind en de mensen kunnen gewoon op de poli komen voor hun vaccins. De vaccins zijn beschikbaar gesteld op poliniveaus.‘’ De poli’s zijn voorzien van vaccins, maar de vaccinatiegraad in het binnenland is volgens Jintie, nog steeds laag. ‘’De mensen komen niet voldoende zoals we dat wensen, maar wij blijven de mensen continu erop attenderen dat het vaccin er is.‘’ In bepaalde gebieden van het binnenland zijn er volgens Jintie, wel wat pieken te merken. ‘’De dekking schommelt in het achterland. In bepaalde gebieden heb je veel mensen die bereid zijn te vaccineren en andere gebieden weer niet.‘’

In het binnenland zijn er volgens jongens Jintie, drie groepen als het gaat om het nemen van medische stappen. ‘’De ene groep heeft wat meer informatie nodig om stappen te ondernemen, terwijl de andere groep met de weinige informatie toch een besluit neemt, omdat ze gezondheidbewust is of omdat een familielid reeds gevaccineerd is.’’ De derde groep is volgens Jintie, de groep die helemaal niet gevaccineerd wenst te worden. ‘’Jammer genoeg is de laatste groep de grootste. Soms probeer je die groep nog in hun taal wat beter informatie te verschaffen. Maar de bereidheid komt niet zo snel.‘’

More
articles