Onderbeen Dowiman toch geamputeerd; opvangplek voor nazorg gezocht

Het onderbeen van de veelzijdige artiest Lewis Desmond, meer bekend als ‘Dowiman’, is toch geamputeerd. Dit deelde de zoon van de artiest mee aan de Stichting 1 voor 12. Volgens de zoon is alles goed verlopen. De artiest was gisteren via de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), opgenomen. Dowiman, die diabeet is, had een lelijke wond aan zijn rechtervoet. De wond was dusdanig dat volgens doctoren de enige optie was om het onderbeen te amputeren. Hij is geen Surinamer op papier, maar woont al jarenlang in Suriname. Dowiman kon zich eerder niet terugvinden in het advies van de doctoren om zijn voet te amputeren, omdat hij niet afhankelijk wil zijn van derden.

Zijn kinderen probeerden hem ervan te overtuigen om mee te gaan met het advies door voorbeelden aan te halen van anderen die hun been hebben moeten amputeren, maar normaal hun leven leiden. Na goed overleg met de specialist, ging Dowiman toch akkoord.

Stichting 1 voor 12 is nu drukdoende te zoeken naar een instantie waar de artiest kan worden ondergebracht voor nazorg. 1 voor 12-voorzitter Louis Vismale, zei gisteren dat hij kapot was om de toestand van Dowiman waar te nemen. De dochter van de artiest vertelde dat drie weken terug tijdens een bezoek aan haar vader, zij zag dat hij heel zwakjes was. Hij at ook heel slecht. Afgelopen donderdag hebben zij de wond aan de voet ontdekt. De kinderen hebben geprobeerd om hun vader in een tehuis te plaatsen. Echter kan dit niet, omdat een medische verzekering vereist is.

Stichting 1 voor 12 deed gisteren een beroep op de regering in dezen de president van de Republiek Suriname, Chandrikapersad Santokhi en de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin om ontheffing te verlenen voor de medische kosten van de artiest. De kosten in het ziekenhuis zijn inmiddels opgelopen tot een bedrag boven SRD 13.000. Vismale roept alle artiesten op om het bedrag bij elkaar te schrapen zodat de kosten gedekt kunnen worden. Vismale heeft zelf gelijk SRD 2.000 gedoneerd.

Dowiman is bekend van de reggae en dancehall band Reinforcement. Zelf heeft Vismale ook samen met Romeo Starke onder stichting Reinforcement gewerkt aan een film, genaamd ‘Gevaarlijk spel’.

More
articles