Olieprijzen bereiken hoogste punt in twee maanden na Omicron

De olieprijzen bereikten woensdag het hoogste punt in twee maanden vanwege het krappe aanbod en de afnemende bezorgdheid over de mogelijke vraag na de Omicron-variant. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zei dinsdag dat de economie van de Verenigde Staten, ‘s werelds grootste olieverbruiker, de huidige covid-golf met slechts “kortstondige” gevolgen zou doorstaan en klaar was voor het begin van een strakker monetair beleid. Aandelen op Brent-olie stegen met 34 cent, of 0,4%, tot USD 84,06 per vat om 0918 GMT. De Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe-futures stegen met 49 cent, of 0,6%, tot 81,71 dollar per vat. Beide contracten zijn ingesteld voor hun zesde sessie van winst op acht.

Het Brent-contract laat een groeiende backwardation zien, waarbij de levering in de eerste maand ongeveer USD 4,20 duurder is dan de levering over zes maanden, die wijst op een momenteel krap aanbod.

OPEC+-producenten houden de productie van meer dan 3 miljoen vaten per dag tegen, terwijl sancties tegen Iran de export belemmeren. Hoewel OPEC+-producenten hun productiedoelstellingen elke maand verhogen, hebben technische problemen verschillende landen verhinderd hun quota te halen. “Ervan uitgaande dat China geen scherpe vertraging doormaakt, dat Omicron eigenlijk helemaal verdwenen is, en met het vermogen van OPEC+ om de productie duidelijk te verhogen, zie ik geen reden waarom ruwe Brent-olie in Q1 niet mogelijk eerder richting USD 100,00 kan gaan”, aldus Oanda-analist Jeffrey Halley. “Er zijn tal van variabele uitkomsten, maar de grootste bedreiging is Omicron in China, India en Indonesië.”

Ondertussen zijn de Europese raffinagemarges voor vliegtuigbrandstof weer op het niveau van vóór de pandemie, aangezien de voorraden in de regio krapper worden en de wereldwijde luchtvaartactiviteit zich hersteld. Volgens marktbronnen die cijfers van de industriegroep American Petroleum Institute (API) citeren, daalden de Amerikaanse voorraden ruwe olie met 1,1 miljoen vaten voor de week eindigend op 7 januari. Dinsdag heeft de Amerikaanse Energy Information Administration haar vooruitzichten voor de vraag naar olie opgewaardeerd. De vraag in de VS in 2022 met 840.000 bpd zal stijgen, vergeleken met een eerdere voorspelling van een stijging van 700.000 bpd.

Bron: Oilnow.gy

More
articles