‘Coronavirus kan in uitgeademde lucht overleven’

Uit een onderzoek van de Universiteit van Bristol in het Verenigd Koninkrijk is gebleken, dat het virus in uitgeademde lucht langer kan overleven. Onderzoekers verklaarden, dat het SARS-CoV-2-coronavirus 90 procent van zijn vermogen om te infecteren in de eerste 20 minuten in de lucht kan verliezen, en het grootste deel van dat vermogen in de eerste vijf minuten.

“Mensen hebben zich gefocust op de slechte ventilatie van ruimtes en denken na over transmissie door de lucht van enkele meters of van het ene uiteinde van een kamer naar het andere”, aldus Jonathan Reid, een van de onderzoekers. Volgens Reid is het één van de grootste risico’s van blootstelling, wanneer je in de buurt van iemand bent. “Als we weglopen, worden niet alleen de aerosolen verdund, maar heeft het virus al zijn besmettelijkheid verloren”, benadrukte Reid.

Hij haalde daarbij aan, dat door te ademen of hoesten, het virus tot drie uur na uitzetting kan worden gedetecteerd. Aan de Universiteit van Bristol werd nieuwe apparatuur ontwikkeld, waarmee de onderzoekers een bepaald aantal kleine deeltjes kunnen genereren, die het virus bevatten.  Er werd toen ontdekt,  dat virale deeltjes gevoelig zijn voor gebrek aan vocht en omstandigheden die rijker zijn aan koolstof, wat hun vermogen te infecteren aantast. “Aan de andere kant had de luchttemperatuur geen significante invloed op de besmettelijkheid van het virus”, aldus Reid.

More
articles