WHO waarschuwt nog niet door Omicron getroffen staten

‘Laatste kans om maatregelen te treffen’

Recordaantallen van covid-besmettingen hebben landen wereldwijd onder verhoogde druk gezet, waarbij sommige de beperkingen na opschalen. Dr. Hans Kluge, regionaal directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor Europa, verklaarde zeer recentelijk, dat Europese en Centraal-Aziatische landen in 2022, onder intense druk van Covid-19 zullen blijven. “De Omicron-variant, de nieuwe vloedgolf raast bovenop de Delta-golf die in alle landen tot eind 2021 heerste”, aldus Kluge.

Het Institute for Health Metrics and Evaluation voorspelde, dat meer dan 50 procent van de bevolking in deze regio in de komende 6 tot 8 weken met Omicron besmet zal raken. Landen die nog niet door de ‘golfslag’ zijn getroffen, wordt geadviseerd het gebruik van mond-neusmaskers van hoge kwaliteit, te gebruiken. Vanwege de zeer overdraagbare Omicron-variant, zullen regeringen het gebruik van mond-neusmaskers verplicht moeten stellen. Kluge vertelde, dat Europa de volledige impact van de Omicron-variant nog moet zien en wel in landen waar de vaccinatiegraad lager is.

Volgens gegevens van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC), dat vaccinatiecampagnes in de Europese Unie volgt, hebben Oost-Europese staten de laagste vaccinatiepercentages in de regio, ondanks een overvloed aan vaccins.

“Wij maken ons grote zorgen over de komst van de Omicron-variant in Oost-Europa, waar het virus de niet-gevaccineerden hard zal treffen. Voor landen die nog niet zijn beland in de Omicron-golf, is er een laatste kans om nu in te grijpen en te plannen op onvoorziene omstandigheden”, waarschuwde Kluge. Hij haalde als voorbeeld aan, dat Denemarken, waar de  Omicron-besmettingen de afgelopen weken uit de hand zijn gelopen, het aantal ziekenhuisopnames door covid-19 voor niet-gevaccineerden, zes keer hoger lag dan bij degenen die volledig gevaccineerd waren.

More
articles