Griep, verkoudheid en Covid-19: Virussen worden op identieke manier overgedragen

Medisch deskundigen hebben onthuld dat hoesten, koorts, en vermoeidheid, enkele symptomen zijn die ook voorkomen bij griep, verkoudheid en covid-19. “Deze symptomen zijn inherent aan virale ziekten die de luchtwegen aantasten. Het correct identificeren van de soort maakt het verschil voor een adequate behandeling en een goed herstel van de patiënt.” Dr. Renata Beranger, specialist in infectieziekten en coördinator van de Infection Control Commission Samaritano Botafogo in Brazilië vertelde dat wanneer men geconstateerd heeft dat men door Covid-19 geïnfecteerd is, men zich gelijk moet isoleren, om te voorkomen, dat ook anderen besmet raken.

Het verschil tussen griep, verkoudheid en Covid-19

Volgens medisch deskundigen worden deze drie aandoeningen veroorzaakt door virussen en op dezelfde manier overgedragen en wel door druppeltjes van respiratoire secreties van een geïnfecteerde persoon. De veroorzakers zijn echter verschillend: griep wordt veroorzaakt door virussen van de griepfamilie; de verkoudheid, veroorzaakt door onder andere het rhinovirus, adenovirus en para-influenza; en Covid-19 door Sars-CoV-2, van de coronavirusfamilie.

De meest voorkomende symptomen:

Hoesten, keelpijn, lichaamspijn en vermoeidheid. Deze symptomen vertonen zich niet altijd, maar ze zijn wel de meest voorkomende en moeilijk te onderscheiden aan het begin van de infectie. De ziekte manifesteert zich niet altijd op dezelfde manier, maar meestal is de evolutie van de aandoening een goede indicator.  Griep: is acuut, verschijnt ‘s nachts met sterke symptomen, zoals hoge koorts en intense malaise. Verkoudheid: de evolutie verloopt traag en de symptomen zijn milder, zoals bijvoorbeeld lage koorts. Na een paar dagen gaat het al beter. De Covid-19-evolutie is meestal geleidelijk, met verslechtering na de 8e dag, wanneer er zich complicaties voordoen. Een ander belangrijk verschil is het gebrek aan smaak, heel toonaangevend bij mensen met Covid-19, maar zeldzaam in andere gevallen.

In het geval van griep is het gebruikelijk dat de meeste patiënten binnen enkele dagen tot maximaal twee weken herstellen. Sommigen hebben mogelijk een ziekenhuisopname nodig. In deze situatie komen bacteriële infecties vaker voor. Covid-19 kan naast de al genoemde complicaties, nog andere complicaties hebben: bloedstolsels in de aderen en slagaders, hart, benen of hersenen. Daarbij komt nog het ‘Multisystem Inflammatory Syndrome’ dat kinderen en volwassenen kan treffen. Ook bestaat de mogelijkheid, dat de symptomen weken of maanden na besmetting met het nieuwe coronavirus aanhouden, of zelfs weken erna verschijnen. Artsen noemen deze aandoening lange covid, en het kan iedereen treffen die covid-19 heeft gehad, zelfs degenen voor wie de ziekte mild was of zonder symptomen.

More
articles