‘Omicron kan milder zijn, maar volgende variant misschien niet’

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in de VS hebben onlangs onthuld, dat meer dan 16.000 Amerikanen dagelijks worden opgenomen in het ziekenhuis en 1.200 het leven laten.

Michael Osterholm, een epidemioloog en directeur van het Center for Infectious Disease Research and Policy, verklaarde dat we een plan nodig hebben om duurzaam te blijven en geen grotere uitbraken te krijgen.

Volgens wetenschappers is pokken het enige virus, dat ooit volledig uit de menselijke populatie is geëlimineerd. Mazelen en polio hebben de potentie ook,  omdat ze alle drie volledig kunnen worden voorkomen met vaccinatie. “Ademhalingsvirussen zoals de griep en nu SARS-CoV-2, zullen onmogelijk te elimineren zijn, omdat ze zo sterk muteren, dat het immuunsysteem niet voor altijd tegen ze kan beschermen”, zei dr. Paul Offit, een deskundige op het gebied van pediatrische infectieziekten. Een endemisch virus kan volgens Offit, om de paar jaar of een paar keer per jaar, komen.

Dr. Rochelle Walensky, de directeur van de CDC, vertelde dat laboratoriumgegevens gesuggereerd hebben, dat een Omicron-infectie wel beschermt tegen een infectie met de Delta-variant.  “We weten nog niet, of als je Omicron hebt gehad, je vatbaarder of minder vatbaar bent voor een andere infectie met Covid-19. We organiseren studies om dat te evalueren.”

Elizabeth Halloran, een biostatisticus en epidemioloog aan de Universiteit van Washington en het Fred Hutchinson Cancer Research Center, verklaarde dat we een endemische toestand zouden kunnen hebben, waarin de ziektelast nog steeds onaanvaardbaar is, als deze zeer ernstig blijft.  Vroeg onderzoek suggereert dat langdurige Covid-19 het risico op dementie en andere gezondheidsproblemen op de lange termijn zou kunnen vergroten. “Hoewel Omicron milder lijkt, is de volgende variant dat misschien niet. Veel mensen denken en hopen dat virussen in de loop van de tijd van nature minder gevaarlijk worden, maar er zijn ook andere opties”, aldus Halloran.

More
articles