MinOWC: Sluiten van scholen moet worden vermeden

De covid-pandemie heeft de onderwijssector aanzienlijk getroffen. Schoolsluitingen brengen hoge sociale en economische kosten met zich mee en vergroten de bestaande ongelijkheden binnen het onderwijssysteem.

Ondanks dat de covid-besmettingen wereldwijd toenemen, raadt de Executive Director van de Unicef, Henrietta Fore, het af om de scholen te sluiten. Volgens Fore, is er een duidelijk bewijs dat langdurige landelijke schoolsluitingen en gebrek aan toegang tot leren op afstand, ernstige gevolgen heeft. “Deze sluitingen hebben tientallen jaren van vooruitgang in het onderwijs tenietgedaan en de kindertijd onherkenbaar gemaakt. Er is een schaduwpandemie van kinderarbeid, kindhuwelijken en geestelijke gezondheidsproblemen ontstaan”, aldus Fore.

Ook de Unesco heeft een lijst gepubliceerd waarin de nadelige gevolgen van het sluiten van de scholen, is opgenomen. Verwarring en stress voor leraren, ouders die niet voorbereid zijn op afstand- en thuisonderwijs, toename aan drop-outs, verhoogde blootstelling aan geweld en uitbuiting en sociale isolatie zijn aldus de Unesco, enkele gevolgen.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), deelt de mening van Unicef en Unesco en zal de scholen zolang zij op verantwoorde wijze open kunnen blijven, niet sluiten. Belangrijk is wel dat eenieder zich aan de MoHaNa-regels houdt en het schoolgaan zo veilig mogelijk maakt.

More
articles