Toename van Flurona-gevallen: combinatie van covid en griep

CDC: ‘Veilig om griep- en covid-vaccinatie gelijktijdig te krijgen’

Als men tegelijkertijd fluenza (griep) en covid krijgt, dan heeft men ‘Flurona’. Medisch deskundigen wereldwijd hebben gevallen van zieken gemeld, die gelijktijdig Covid-19 en griep hadden opgelopen, een fenomeen dat ‘Flurona’ wordt genoemd en dat een extra risico kan zijn bij mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. In de Verenigde Staten en Israël zijn ook al enkele gevallen gemeld. Nadat Israël zijn eerste geval van Flurona op 2 januari meldde, werd op 5 januari een niet-gevaccineerde tiener in LA gemeld. Sindsdien zijn er nieuwe gevallen opgedoken in Texas, Kansas, Mississippi en North Carolina. Volgens het register zijn er ook gevallen van Flurona gemeld in Hongarije, Brazilië, de Filippijnen en China.

De situatie ziet er dit jaar heel anders uit, omdat het bestaande griepvaccin een slechte match blijkt te zijn voor de dominante griepstam. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), krijgen miljoenen Amerikanen griep en tienduizenden gaan eraan dood.  De CDC bevestigden onlangs ook, dat 1.825 mensen met griep in het ziekenhuis waren opgenomen. “Voor over het algemeen gezonde mensen kan de combinatie ziekte veroorzaken, waardoor ze een tijdje thuis en in bed blijven en zich behoorlijk slecht voelen”, aldus dr. Nancy Gin,Vice President en Chief Quality Officer.

Voor mensen met bestaande medische aandoeningen en een hoog risico, zoals diabetes of hart- of longziekte, kan het resultaat opname op de ICU en mogelijk overlijden tot gevolg hebben. Vorig jaar, toen ongeveer de  helft van de Amerikaanse volwassenen en kinderen  een griepprik kregen, was het vaccin volgens de CDC, 39 procent effectief in het voorkomen van een infectie.  Volgens de CDC zijn de meeste griepstammen die dit seizoen tot nu toe werden ontdekt, A(H3N2), die vooral voorkomen bij kinderen en jonge volwassenen van 5 tot 24 jaar oud, maar het aandeel infecties onder volwassenen van 25 jaar is nu wel toegenomen. Een recent onderzoek suggereert dat een gemuteerde vorm van Influenza A H3N2-variant, genaamd 2a2, de dominante soort is geworden.  Deskundigen raden het griepvaccin aan voor iedereen van zes maanden of ouder.  Peter Chin-Hong, een arts en professor in de Health Division of Infectious Diseases aan de University of California, vertelde dat we een normale tijd hebben wanneer we griep verwachten.  “We doen er alles aan om het voor mensen gemakkelijk te maken om hun afspraken te plannen en zich naadloos te laten vaccineren.”De CDC hebben bevestigd,  dat het veilig is om een griepprik en een covid-vaccinatie tegelijkertijd te ontvangen.

(Bron:CNET)

More
articles